Tovább folytatódik a „baby boom” a Budapesti Állatkertben: kistapír látott napvilágot


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Egy aranyos kistapír június 28-án, hétfőn délután született, és bár máskor az első napokban az újszülötteket még nem láthatja a nagyközönség, az anyaállatot és a kicsit már tegnap kiengedték a „szülőszobából” a kifutóra, így egy kis szerencsével már a látogatók is megcsodálhatják őket. Sőt mi több, a tapíroknak otthont adó Dél-Amerika kifutó látképét webkamera is közvetíti az Állatkert honlapján.

Az Állatkert tapírcsaládja a most született kicsivel együtt összesen négy állatból áll. Suki, a 22 éves anyuka 2009 óta él Budapesten, Géza, a 25 éves apuka 2001-ben érkezett, előző utódjuk, a Hada nevű tapírkislány pedig tavaly február 20-án született. Mivel a tapíroknál a vemhességi idő 13 hónap, a két testvér születése között eltelt 16 hónapnyi idő azt jelenti, hogy Suki szinte a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül életet adott az újabb kistapírnak.

Bár a dél-amerikai, más néven síkföldi tapíroknál (Tapirus terrestris) a felnőttek szinte teljesen egyszínűek, a kicsik csíkosan születnek, és életük első néhány hónapjában csíkosak is maradnak. A csíkok azonban idővel elhalványodnak, bár némelyikük – általában a lábon – foltokban az állatok felnőtt korára is megmarad.

A kicsi most még kizárólag anyatejen él, a szilárd táplálékkal várhatóan egyhónapos kora után kezd majd ismerkedni, de még utána is hónapokig a tej marad a fő tápláléka, és 6-8 hónapos korára szokik át teljesen a felnőtteknek való menüre. A jövevény nemét egyelőre még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani, ezért nevet is csak később fog kapni.

A tapírok állatkerti szaporítása természetvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a faj természetes élőhelyén ritkulóban van, természetvédelmi helyzetét a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette.

A tapírok mellett a Budapesti Állatkert sok más lakójánál is gyermekáldás volt az elmúlt hetekben, hónapokban. Közülük természetesen Samu, a kiselefánt bír a legnagyobb rajongótáborral, de nagy népszerűségnek örvendenek az ázsiai vadkutya kölyök, az éji majom kölyök, a prérikutya kölykök, az ifjú Bennett-kenguruk, a fekete hattyú fiókák és a kis üregi bagoly is. Fiókák nevelnek a veszélyeztetett tarvarjak: náluk a tavaly kikelt fiatalok közül több állat visszatelepítési programban vett részt, és ez a terv az idei fiókák egy részével is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved