Új világbajnokot avathat az F1?


Naan (17éves) - 4 hónapja

Lassan a 2021-es szezon harmadához érkezik a Forma-1. Minden szurkoló várakozását felülmúlták az eddig látott izgalmak, hiszen az elmúlt években megszokott Mercedes dominancia helyett idén szoros küzdelmet láthatunk mind az egyéni-, mind a konstruktőri világbajnoki címért. A francia nagydíj előtti állás szerint Max Verstappen 4 ponttal áll a második Lewis Hamilton előtt, míg csapata, a Red Bull magabiztosan, 26 pontos előnnyel rendelkezik a Mercedes-szel szemben. De vajon mi kellett az eddigi években rendre csak harmadik-második erőnek számító osztrákoknak ahhoz, hogy végre komoly fejfájást okozhassanak a német istállónak?

Ha a konstruktőri világbajnokságot nézzük, a Red Bull problémái egy nagy gondra voltak visszavezethetőek: a második pilóta személyére.

Amikor 2018-ban Daniel Ricciardo elhagyta a csapatot, hogy a Renault-nál folytassa pályafutását, Pierre Gasly vette át az ausztrál helyét. A fiatal francia rendkívül meggyőzően teljesített első teljes évében a Red Bull testvércsapatánál, a Toro Rossónál, így nem igazán volt meglepetés, hogy Helmut Marko és Christian Horner őt nevezték ki Max Verstappen 2019-es csapattársának.

Gasly viszont szörnyen kezdte az évet, rögtön a téli teszteken összetörte az autóját, hatalmas anyagi károkat okozva ezzel a csapatának. Teljesítménye pedig a szezon kezdete után sem javult, rendre nagy hátrányban volt holland csapattársával szemben, mind az időmérőkön, mind a futamokon. Így aztán a belga nagydíj előtt jött is a bejelentés, hogy a franciát Alex Albon, az első F1-es évét teljesítő fiatal thai pilóta váltja az osztrák istállónál.

Jól is kezdte a Red Bullos időszakát a 2018-as F2-es szezont harmadik helyen záró tehetség, teljesítménye viszont rohamosan zuhanni kezdett. A 2020-as szezonban 2 dobogós helyezése ellenére csak a 7. helyen végzett összetettben, így a 2021-es évre csak teszt- és tartalék pilóta szerep jutott neki a csapatnál. Helyére a tapasztalt Sergio Perez érkezett, akitől mindenki azt várta, hogy stabilan Verstappen mögött tud végezni és segíti a csapatot a Mercedes elleni küzdelemben. Az év kicsit nehezen indult a mexikóinak, de pár futam után egyre magabiztosabbnak tűnt a Red Bullban, az azeri nagydíjon pedig megszerezte az első Red Bullos győzelmét is, noha ehhez csapattársa szerencsétlen kiesése is közrejátszott. Perezék így átvették a konstruktőri világbajnoki vezetést a Mercedes borzalmas hétvégéje után, mely során Hamilton egy dobogós helyezést vesztett el egy szerencsétlen technikai malőr után, míg csapattársa, Valtteri Bottas az egész futam során szörnyű tempót mutatott és mindössze a 12. helyen végzett.

NUERBURG, GERMANY – 2020. OCTOBER 11: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on track during the F1 Eifel Grand Prix at Nuerburgring on October 11, 2020 in Nuerburg, Germany. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)

Közrejátszó tényezők lehetnek még a Mercedes háza táján keringő pletykák és az általuk keltett kellemetlen légkör a csapatnál.

Bottas sorozatos gyenge teljesítménye miatt egyre valószínűbb, hogy a Williams versenyzője, George Russell veszi át a helyét a csapatnál, de hivatalos bejelentés még nem történt. Nem jellemző a patinás német istállóra, hogy év közben cserélné le egyik versenyzőjét, viszont, ha a finn továbbra is olyan csalódást keltő eredményekkel szolgál hétvégéről hétvégére, mint tette azt például Bakuban, nem lenne meglepő, ha egy váratlan húzással állna elő Toto Wolff csapatvezető.

Nem csak Bottas teljesít sokkal gyengébben a vártnál, a 7-szeres világbajnok csapattársa, Lewis Hamilton is tőle nem megszokott hibákat követ el egyre gyakrabban.

Ilyen volt például az esős imolai futamon történt kicsúszása, aminek köszönhetően nem tudta megszorongatni az élen autózó Verstappent, vagy éppen a legutóbbi, bakui futamon elkövetett szokatlan bakija. Hamilton ugyanis a verseny vége előtt pár körrel véletlenül elfelejtett átállítani egy kapcsolót W12-es Mercedes-én, ez pedig a piros zászlós újraindítás után fékproblémákhoz vezetett, így elvesztette biztos második helyét a versenyen. Nagy lehetőséget halasztott el a brit, Verstappen kiesésével magabiztos előnyre tehetett volna szert összetettben, így viszont be kell érnie továbbra is a holland mögötti 2. hellyel.

Igaz, nagyon sok hátra van még a száguldó cirkusz idei szezonjából, de már most látszik, hogy sok éve most először van esélye egy csapatnak és egy versenyzőnek megállítani Hamilton és a Mercedes egyeduralmát. A kiélezett küzdelem június 20-án folytatódik a francia nagydíjjal!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved