30 fok felett lazulnak az öltözködési szabályok? Etikett szakértőnket kérdeztünk


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Bizonyára sok diák tölti nyári munkáját nagynevű multiknál, esetleg a bankszektorban vagy az üzleti élet egyéb területein, ahol egész évben igen szigorú az öltözködési etikett. Persze a szabályok elsősorban nem a kisegítő diákokat érintik, hiszen ők inkább a back office munkatársakat helyettesítik, akik nyáron akár kicsit lazábbra is vehetik az öltözködést. Tulajdonképpen bármit felvehetnek, gondolnánk. Na de mi is az a bármi? A protokoll szerint hol a határ? Kibédi Varga Katalin protokoll szakértőt hívtuk segítségül.

Ha olyan iparágban, cégnél dolgozunk, ahol nincs szigorúan meghatározott dress code, akkor is érdemes néhány alapvető szabályt betartani, már csak azért is mert az öltözködésünkkel üzenetet közvetítünk magunkról. Hogyan öltözzünk fel, ha irodistának álltunk a nyáron?

Ne feledjük el, hogy a megjelenésünkkel nem csak magunkról közvetítünk üzenetet, hanem az öltözetünknek tükröznie kell a munkahelyi környezetet  is!

A dress code munkahelyenként eltér, vagy nincs is meghatározva ezért, ha bizonytalanok lennénk az elvárt öltözettel kapcsolatban, mindenképpen forduljunk a felettesünkhöz vagy a személyzeti osztályhoz.

Lányok: A blúzok tekintetében mindig törekedjünk arra, hogy pamutból készült, darabokat válasszunk. Az egyéb felsők közül igyekezzünk visszafogott színűeket vásárolni, a harsány, mintás anyagok kerülendőek. A szabást illetően fontos szempont, hogy takarjon: a dekoltázsunk mutogatására nem a munkahelyünk a megfelelő hely. Ügyeljünk arra, hogy a melltartó pántja ne látszódjék, és kerüljük a spagettipántos felsők viselését is.

A szoknya ideális hossza a térd felett végződik 2-3 centiméterrel. Elengedhetetlen, hogy ülés közben se csússzon fel a combunkon, és kényelmesen tudjunk benne járni, ülni, lépcsőn közlekedni. Nem javallott az áttetsző anyagból készült vagy túl szűk ruházat.

Az ékszereknél, kiegészítőknél alapszabály, hogy hét darabnál többet ne viseljünk (egy pár fülbevaló, nyaklánc, óra, karkötő és egy-egy gyűrű), illetve fontos, hogy a napszemüveg kinti viselet: amint belépünk egy helyiségbe, vegyük le.

Mindig válasszunk kényelmes, nem túl magas sarkú cipőt, ami minden esetben legyen frissen pucolt és tiszta. A klasszikus szabály szerint kizárólag elöl zárt fazont viselhetünk de, ha a nagy melegre való tekintettel a kolléganők többsége szandált visel, mi is követhetjük a példájukat.

A munkahelyen kizárólag testszínű harisnyát viselhetünk. (A harisnya viselése ma már nem kötelező kivéve, ha egy magasszintű protokolláris rendezvényen veszünk részt.)

A sminkünk legyen visszafogott, a körömlakk színe világos.

Fiúk: Ti is törekedjetek az ápolt, rendezett, visszafogott megjelenésre. A rövidujjú ing viselése nem ajánlott, de a hosszúujjú ing ujját fel lehet hajtani. Ma már egyre kevesebb férfi visel nyakkendőt a munkahelyen, de a biztonság kedveért legyen egy a fiókban, ha szükség lenne rá. Válasszatok vékonyabb, jól szellőző anyagból készült öltönyt vagy hosszú nadrágot pamutból készült inggel.

+1 tanács mindenkinek:

Legyen az irodai szekrényben egy zakó vagy blézer, amit fel lehet kapni, ha hirtelen hívat a főnök vagy egy vendéget kell fogadni, kísérni.

Változik ez, ha például ügyféltérben dolgozunk, vagy találkozunk közvetlenül az ügyfelekkel?

Annyiban változik, hogy még jobban figyeljünk arra, hogy ápolt, rendezett legyen a megjelenésünk.

Manapság már megszokott az arc, vagy testékszer, illetve a nagyobb tetoválások. Mennyire férhet bele ez a jellemzően decens üzleti világba?

Nem fér bele, ha olyan helyen van a tetoválás, amit könnyedén el tudunk takarni a ruházatunkkal, akkor tegyük azt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved