Dunkirk – a szabadság ára


Csata Emma (16éves) - 4 hónapja

„- Érkezik is a dagály.

– Honnan tudja?

– Jönnek ki a hullák.”

A Dunkirk sok ehhez hasonló szívszorító és megrendítő pillanattal van teletűzdelve, ami egyszerre szörnyű, mégis megragadja az embert. A rengeteg kiszolgáltatott ember és a szenvedés mellett megjelenik az emberi összefogás ereje, ahogy Havasmezői Gergely fogalmaz : „Nagyon tiszta film. Jobbára napfényes – amit kevés háborús film enged meg magának –, és szeplőtlen, mint a kék ég, a sima tenger, a barna homok, a napsütés. Mindezek között véletlenül odavetett lény a katona, semmi keresnivalója a bájos francia város tengerpartján.” Furcsa. ahogy az idill és a szörnyű valóság egybemosódik, a történelem ezen sötét időszakának horizontján.

Dunkirk 2017

A történelem olyan, mint az egyes ember múltja: meghatározza, tanáccsal látja el, megtanítja arra mi jó és mi a rossz, és, melyek azok a hibák, amelyek nem történhetnek meg ismét. Egy ilyen hiba a második világháború, melynek nem szabadott volna megtörténnie.

Az áldozatok száma 70 millióra tehető, és az emberiség soha nem élt meg ekkora mértékű világégést. Azonban egy kérdés maradt: Vajon mindez hiába történt?

A béke

A háború után nyilvánvalóvá vált: hogy a béke fenntartása a legfontosabb, és hogy ilyen háború többé nem történhet meg. Ahogy Ralph Waldo Emerson fogalmaz: „Az igazi és tartós győzelem a béke, nem pedig a háború győzelme.” Az, hogy értékeljük a békét, pedig igen fontos feladat, nem csupán azért, mert sokszor oly divatos ezt hangoztatni, hanem azért mert így, nem kell emberek milliói meghaljanak, és mindnyájunknak lehetőség nyílik egy szabad életre, amiben megvalósíthatjuk önmagunkat, és nem csupán az alapvető létszükségleteink kerülnek kielégítésére, vagy még azok sem.

A film, ahogy az HBO oldalán is olvashatjuk:„1940 májusában a diadalmasan előretörő német hadsereg a franciaországi Dunkerque közelében csaknem 300 ezer brit és francia katonát ejt csapdába. Menekülésre szinte semmi esélyük: előttük a németek, mögöttük a tenger. Az angolok azonban rövid idő alatt példátlan mentőakciót szerveznek. Miközben az angol vadászgépek lekötik a német légierő gépeit a Csatorna felett, szedett-vedett flotta indul a bajbajutottak megmentésére. Hatalmas veszteségek közepette próbálják Angliába juttatni az embereket.”

A film nagyon mozgalmas, és több szemszögből láthatjuk az eseményeket: földön, vízen és levegőben egyaránt.

Dunkirk 2017

Megláthatjuk a valóságot, a veszteségeket, és a kitartást. A zene és a fegyverek zaja pedig egészen olyan, mintha mi magunk is ott lennénk: várva a hideg parton, vizesen, reménytelenül, folyamatosan bombázók cikáznának a levegőben, és emberek üvöltenének mindenütt. Lebilincselő, de mégis vérfagyasztó élmény.

A történelem

Sokszor hallom, hogy a történelem milyen unalmas, és haszontalan, pedig pont a múltbéli események tesznek minket azokká az emberekké és társadalmakká, amik vagyunk. Az olyan filmek, mint a Dunkirk, pedig képes életet lehelni a sokszor üresen zengő adatokba, és rávilágítani a legeslegfontosabbra: az élet értékére, úgy, hogy felteszi a kérdést: Vajon, hány emberélet kell, még oktalanul megszűnjön, hogy az emberiség belássa, a háborúk nem oldják meg a viszályokat, csak elmélyítik vagy idéglenesen elfeledtetik azokat.

Összegezve tehát látnunk és éreznünk kell a fájdalmat, a veszteséget különben nem tanuljuk meg értékelni mind azt, amink van, mert:

„A háború egyidős az emberiséggel, a béke viszont modern találmány.”

Henry James Sumner Maine

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

HBO Go

2017 Kidsnews | All rights reserved