Esélyük sincs túlélni a hárpiáknak az amazonasi erdőirtást


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A Kelet-angliai Egyetem kutatói a brazíliai Mato Grosso államban figyelték meg kamerákkal a hárpia (Harpia harpiya) 16 fészkét és arra jutottak, hogy az erdőktől megtisztított területeken felborult tápláléklánc, és hiányossá vált a főleg majmokkal és lajhárokkal táplálkozó hárpiák étrendje, amelynek következtében fiókák pusztultak el.

 A hárpiának, a világ egyik legnagyobb ragadozójának Amazónia  volt az utolsó reménye, ugyanis itt él populáció 90 százaléka. Márpedig az elmúlt 50 évben az amazonasi esőerdők 17 százalékát kiirtották, és az erdőirtás gyorsuló ütemben folyik – mutat rá a BBC.

 A tízkilós súlyt is elérő ragadozómadár valaha Közép-Amerikától Argentína északi részéig megtalálható volt, de természetes élőhelyének jelentős részén már kipusztult. Több országban, így Brazíliában, Panamában és Suriname-ban is törvényi védelmet élvez a faj, de a távoli erdőségekben nehéz érvényt szerezni a törvényeknek.

A megfigyelt fészkekben talált csontmaradványokból a kutatók megállapították, hogy a hárpiák főleg kétujjú lajhárokkal, Apella csuklyásmajmokkal és szürke gyapjasmajmokkal táplálkoznak. Ott, ahol kiirtották az erdőt, a ragadozók nem találtak más élelmet a hiányzó majmok és lajhárok helyett, és ritkábban etették kicsinyeiket.

Megfigyelések alapján a kutatók szerint ott, ahol az erdőirtás mértéke 50 és 70 százalék között mozog, három fióka elpusztul a fészekből, azonban azokon a területeken, ahol a fák több mint 70 százalékát kivágták, már nem is találtak fészkeket.

 A tudósok azt is kiszámolták, hogy olyan területeken, ahol a fák több mint felét kivágták, a hárpiafészkek már nem alkalmasak arra, hogy a ragadozók sikeresen felneveljék fiókáikat. Mato Grosso állam északi részének 35 százaléka alkalmatlan a faj szaporodására.

    A Scientific Reports című tudományos folyóiratban szerdán ismertetett kutatás szerint az erdőirtás miatt csökkenhetett 1985 óta több mint háromezerrel a fészkelő párok száma. Vagyis csaknem a nullával egyenlő az esélye a világ egyik legnagyobb sasfajának arra, hogy túlélje a gyorsuló erdőirtást Amazóniában – állapították meg brit kutatók.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.



Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved