Ha nem foglalkoztat a Marvel-univerzum, akkor nem ez a film fog megnyerni – Fekete Özvegy kritika


Solymosi Máté (19éves) - 4 hónapja

A Fekete Özvegy a Marvel első filmje közel két éve. A pandémia kissé megnehezítette a filmek megjelenését, így az univerzum negyedik fejezetét három tévésorozat nyitotta meg, melyeket Magyarországon nem tudunk megtekinteni jelenleg, mert nem érkezett meg hozzánk a Disney+. Helyette itt van az új fejezet első egészestés filmje, nézzük, hogyan folytatja a Marvel a Végjáték után.

A Fekete Özvegy a Végtelen Háború eseményei előtt játszódik valamivel, a bosszúállók kettészakadtak, Natashát dezertőr társaival együtt körözik világszerte. Mikor évek óta nem látott testvére kiszabadul a Natasát is kiképző orosz árnyékállam befolyása alól, egy meggondolatlanul elküldött csomaggal akarva-akaratlanul belevonja testvérét a kontrolluk ellen vívott harcba.

A Marvel mostanára tökéletesre gyúrta a blockbuster-formulát. Minden filmjük hasonló, de azért érezhető rajta a különböző rendezők kézjegye. A filmek mindig szórakoztatóak, a karakterek jól működnek, a sztorik rendesen ki vannak találva, még hogyha nem is különösen érdekesek minden esetben.

A Fekete Özvegy is egy ezek közül a filmek közül: az új szereplők baromi jól beleilleszkednek a világba, pont annyi karakterjegyet kapnak, amennyi egy ilyen hosszú filmben jól kidolgozható. A történet teljesen megállja a helyét, lezárja Natasha egy-két elvarratlan történetszálát és önmagában is működőképes.

Mindennek ellenére én nem szórakoztam túl jól a Fekete Özvegyen.

Voltak jó pillanatok, vicces viccek, izgalmas akciójelenetek meg egy-két ténylegesen érdekes jelenet, de úgy egészben nem hagyott nagy nyomot, és igazából csak vártam, hogy végigmenjen a megszokott ütemeken.

Az egyetlen eleme a filmnek, amit kifejezetten értékeltem, az Budapest volt. Egy nem is annyira kis szakasz játszódik a városban, és nagyon érdekes volt ténylegesen érezni, hogy Budapesten vagyunk, jól elkapták a város hangulatát (bár lehet, ezt csak rávetítettem).

Az a helyzet, hogy nem igazán van mit mondjak még erről a filmről. Leírhatom, hogy milyen volt a kameramunka meg a színészi teljesítmény (rendben volt mindkettő), de nem látom különösen sok értelmét.

Ha valakit érdekel a film, az valószínűleg el lesz vele, ha pedig nem foglalkoztat a Marvel-univerzum, akkor nem ez a film fog megnyerni. Elég különös visszatérés-filmnek gondolom, de persze ez csak egy szubjektív vélemény.

Fekete Özvegy, Cate Shortland, 2021

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved