Héten debütált az EU-s covid-igazolvány


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

„Márciusban megígértük, hogy a nyári szabadságolások idejére lesz egy olyan uniós rendszerünk, amely megkönnyíti a szabad és biztonságos utazást az EU-ban. Most már megerősíthetjük, hogy létrejött és működésbe lépett az uniós digitális Covid-igazolvány használatát biztosító rendszer. Az uniós tagállamok túlnyomó többsége már csatlakozott a rendszerhez, és készen áll az igazolványok kiállítására és ellenőrzésére. Az eddigiek során már több mint 200 millió igazolvány kiállítására került sor.” – mondta Ursula von der Leyen elnök.

Az igazolvány célja, hogy a koronavírus-világjárvány alatt megkönnyítse a biztonságos és szabad mozgást az Unión belül. A szabad mozgáshoz az igazolvány nélkül is joga van minden európai polgárnak, a Covid-igazolvány azonban megkönnyíti az utazást, mivel segít mentesíteni birtokosát a karanténkötelezettség és más hasonló korlátozások alól. Tanúsítja, hogy tulajdonosa vagy megkapta a Covid19 elleni védőoltást, vagy negatív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkezik, vagy már átesett a fertőzésen.

A csütörtöktől EU-szerte alkalmazni kell az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy mostantól az uniós tagországok állampolgárai és az Unióban élő nem uniós polgárok is az EU egész területén használhatják az uniós digitális Covid-igazolványt. A 27 uniós tagállam közül 21 tagország, valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein már a mai határidő előtt megkezdte az igazolvány kiállítását, 5 uniós ország – köztük Magyarország – pedig a csütörtöki naptól állítja ki a dokumentumot.

Az uniós digitális Covid-igazolvány:

•             ingyenesen kiváltható és az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll,

•             digitális és papíralapú formában egyaránt létezik,

•             biztonságos okmány, mely digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz.

Az új szabályok értelmében a tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy további utazási korlátozásokat vezessenek be az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.

 Részletes hivatalos tájékoztatót a használatról ide kattintva éred el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2017 Kidsnews | All rights reserved