Hős magyar csapat, olasz diadal – véget ért a foci EB


Naan (17éves) - 3 hónapja

A július 11-ei döntővel véget ért a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság, mely végén Olaszország örülhetett második elhódított EB címének. Emlékezetes pillanatokban és látványos gólokban idén sem volt hiány, ebben a cikkben egy összegzést olvashattok a kontinensviadal legfontosabb történéseiről.

Magyarország nemcsak rendező országként volt jelen a megmérettetésen, hanem 2016 után sorozatban másodjára lehetett ott azon csapatok között, akik képviselték hazájukat egész Európa előtt.

Marco Rossi együttese az esélytelenek nyugalmával vághatott neki a tornának, mivel a halálcsoportnak kikiáltott négyesünket a legutóbbi világbajnok Franciaország, az EB címvédő Portugália és a fiatal tehetségekkel tarkított Németország egészítette még ki. Így hát egy célja volt csak nemzeti tizenegyünknek: tisztesen helytállni és büszkévé tenni az országot. Ezt pedig zseniálisan abszolválták is. Noha kissé nehezen indult a csoportkör Szalai Ádáméknak, a 84. percig hősiesen tartott 0-0-s döntetlenből végül egy nem megérdemelt 3-0-s vereség lett Portugália ellen, ez sem törte le a csapatot.

München, 2021. június 23. A magyar csapat a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország – Magyarország mérkõzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Németország-Magyarország 2-2. MTI/Kovács Tamás

Franciaország ellen a Puskás Aréna elképesztő hangulatában egy bravúros 1-1-et sikerült elérni a világsztárokkal felsorakozó franciák ellen, így a müncheni, németek ellen megvívott meccsen dőlt el, hogy vajon sikerül-e a csodát tenniük a srácoknak és továbbjutni a csoportból.

A fordulatos találkozón többször úgy tűnhetett, hogy megtörténik a lehetetlen, de végül egy 84. perces német gól a búcsút jelentette az EB-től. Panaszra így sincs okunk, a magyar válogatott büszkén kiállt a nagy nevek ellen és megmutatta, hogy igenis számolni kell velük az európai futballporondon.

Amilyen jól ment a magyar nemzeti tizenegynek, annyira szenvedtek viszont az előzetesen EB esélyesnek kikiáltott nagy nevek.

Mind a három csoporttársunk elvérzett a legjobb 16 között, Franciaországot ráadásul a jóval esélytelenebbnek tartott svájci gárda ejtette ki. A zseniálisan teljesítő csehek Hollandiát búcsúztatták, Horvátország pedig az Európa-bajnokság egyik legfordulatosabb mérkőzésén 5-3-as vereséget szenvedett a spanyoloktól. A negyeddöntő nem hozott különösebb meglepetést, igaz, Svájc büntetőpárbajra kényszerítette Spanyolországot, de továbbjutniuk nem sikerült, a belga-olasz rangadó pedig az azzurrik sikerével végződött. Következhettek az elődöntők. A „mediterrán derbi” a várt izgalmakat hozta, Olaszország büntetőpárbajban ejtette ki a 2012-es bajnok spanyolokat.

Budapest, 2021. június 23. A portugál Cristiano Ronaldo gólja a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Portugália – Franciaország mérkõzésen a Puskás Arénában 2021. június 23-án. Portugália-Franciaország 2-2. MTI/Szigetváry Zsolt

A másik ágon a kontinensviadal meglepetéscsapata, Dánia találkozott a sokkal nagyobb erőket felvonultató Angliával.

Az EB egy hatalmas sokkal kezdődött a kicsi skandináv országnak, csapatkapitányuk, Christian Eriksen eszméletlenül esett össze a Finnország elleni csoportmérkőzés első félidejében. Sokáig mindenki a legrosszabbra gondolt, az Inter játékosát hosszú percekig kellett újraéleszteni a pályán. Ezután kórházba szállították és az orvosi stáb kemény munkájának köszönhetően szerencsére túlélte a meccs közben bekövetkezett hirtelen szívmegállást.

Ez természetesen megrázta a dánokat, akik el is veszítették a Finnország elleni találkozót. Ezután viszont új erőre kaptak és egészen az elődöntőig meneteltek, ahol hatalmas küzdelemben végül 2-1-re alulmaradtak Anglia ellen. Kétségkívül az EB meglepetéscsapata, szerethető játékosainak és csodálatos teljesítményüknek köszönhetően sok szurkolót szereztek maguknak a dánok.

Kialakult hát a döntő párosítása, a kérdés pedig már csak az volt: Olaszország másodjára vagy Anglia először. A mérkőzés a lehető legtökéletesebben kezdődött az angoloknak, a 2. percben már 1-0 állt a kijelzőn. Olaszország viszont nem adta fel és Bonucci góljával egyenlítettek a második félidőben. A hosszabbításban gól nem született, így következhetett a torna 4. büntetőpárbaja. Belotti hibája után a szigetországiak kerültek előnybe, ezután viszont 3 rontott angol büntető következett, Donnarumma védése Saka lövése után pedig trófeát és Európa-bajnoki győzelmet eredményezett a pizza országából érkező játékosoknak.

Összességében Olaszország megérdemelten nyerte meg az idei kontinensviadalt, Róma utcáin pedig az olaszok az angol szurkolók mondására válaszolva találón az „It’s coming to Rome” mondatot skandálták. Emlékezetes 1 hónapon vagyunk túl, folytatás 3 év múlva!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Képek MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved