Július 1. – megkezdődik a történelem egyik legvéresebb csatája


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A somme-i csata az első világháború legvéresebb összecsapása volt több, mint egymillió halálos áldozatával.

A szövetséges erők 1916-ban a Somme folyó völgyében lendültek ellentámadásba Németország erőivel szemben, hogy ezzel csökkentsék Verdun város ostrománál – amely maga is a világháború egyik legvéresebb csatája volt – a francia hadseregre hónapok óta nehezedő nyomást.

A csata első napja, 1916. július 1-je azóta is a brit hadsereg történetének legvéresebbje, több mint 57 000 áldozattal egyetlen nap alatt. Az első világháborúra jellemző módon aztán a somme-i összecsapás is hónapokig elhúzódott és iszonyatos véráldozattal járt. A Brit Birodalom polgárai számára ez lett az első világháború leginkább emblematikus csatája lett, ugyanolyanná, mint amilyenné a verduni csata vált a franciák számára.

A szövetséges erők a csata végéig összesen 5-6 km-rel szorították vissza a német arcvonalat, és nem értek el semmilyen stratégiai eredményt, miközben elképzelhetetlen mennyiségű katonát veszítettek.

A történelem háborús vérengzései közül is kiemelkedik a somme-i csata értelmetlensége, hiszen a történészek a mai napig „döntetlennek” tekintik azt és vitatkoznak arról, hogy egyáltalán szükséges vagy bármilyen mértékben eredményes volt-e.

A somme-i csata érdekességei, hogy a világtörténelemben először itt vetettek be tankokat, és a csatában a fiatal Adolf Hitler is részt vett és meg is sebesült.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

onthisday.com

2017 Kidsnews | All rights reserved