Július 10. – miért utasította vissza Tesla a Nobel-díjat?


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Nikola Tesla, az 1856-ban a mai napon, Horvátország területén, szerb nemzetiségűként született feltaláló a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa volt. Tevékenysége elsősorban az elektromosság, mágnesesség és gépészet területén jelentős, és komoly hatással van jelenkori gazdaságunkra és társadalmi életünkre is.

Ötéves korában bátyja tisztázatlan körülmények között meghalt egy balesetben. Talán ennek is köszönhető a feltaláló furcsa, különc viselkedése élete folyamán. Egyik legfurcsább tulajdonsága volt, hogy nem bírta elviselni a fülbevalót a nőkön, főleg, ha gyöngyből készültek. Ezzel ellentétben a kristály ékszerek valósággal lenyűgözték.

Egész életében magányos volt, nem ismert egyetlen kapcsolata sem, soha nem nősült meg – ebben szerepet játszhat az is, hogy egyszerűen nem bírta elviselni más ember hajának érintését. Minden étkezés során megbecsülte az étel térfogatát. Ha valamilyen oknál fogva erre nem volt lehetősége, vagy megzavarták, akkor nagyon rosszul tudta magát érezni, éppen ezért inkább egyedül evett, amikor csak tehette.

1915-ben a Reuters hírügynökség azt jövendölte, hogy az azévi fizikai Nobel-díjat Thomas Edison és Nikola Tesla kapják, de végül nem így lett, és a díjat másnak ítélték.

Korabeli pletykák szerint Tesla vagy Edison visszautasította a díjat, vagy a kettejük ellenségeskedése miatt nem kapták végül meg azt. A Nobel Alapítvány tagadta, hogy bármelyikük visszautasította volna a megosztott díjat, de Tesla életrajzírói is azt állították később, hogy Edison és Tesla lettek volna az eredeti „címzettek”, ugyanakkor elmérgesedett viszonyuk és egyes találmányaik feletti jogviták miatt nem volt kivitelezhető a díj méltó, visszásságoktól mentes odaítélése és átadása bármelyiküknek vagy mindkettejüknek, ezért aztán így vagy úgy, de mindketten hoppon maradtak.

Utolsó 10 évében Tesla viszonylagos szegénységben és magányban élt. A manhattani New Yorker Hotelben lakott galambok között, akiket egyedüli igaz barátainak tekintett. Köztük is halt meg 1943-ban, 86 éves korában a hotelszobájában.

Életéről írt korábbi cikkünket itt találhatod:

Legjelentősebb találmányai

A váltakozó áram – széles körben ismert Tesla és Edison szakmai vitája az egyenáram és a váltóáram alkalmazása tekintetében. Edison az egyenáram híve volt, cége is elsősorban erre a technológiára épített, ezért igyekezett nyilvánosan lejáratni Teslát, aki a váltóáram előnyei mellett kardoskodott. Mára a Tesla által kifejlesztett technológiának köszönhetően szinte mindenhol váltóáramot használunk.

A váltóáramú motor – az elektromos motort szinte mindenhol megtaláljuk, legyen az háztartás vagy ipari használat, hiszen a porszívótól kezdve a fúrókon át a ventillátorig számtalan eszközben találkozhatunk vele.

Robotika – Tesla egy olyan világról álmodott, amiben az embereket intelligens gépek veszik körül, ezen elmélet mentén szenzorokkal felszerelt okos autókról is készített terveket.

Rádió – a legtöbben úgy gondolják, hogy a rádió feltalálása Marconinak köszönhető, azonban ez nem igaz, ugyanis a legfelsőbb bíróság ítéletében Teslának ítélte a szabadalom jogát.

Távirányítás – Tesla 1898-ban mutatta be először a távirányítást egy modell hajón, amit rádiójelekkel irányított kapcsolókkal vezérelt. Ezt a technológiát alkalmazták aztán a németek drón tankok vezérlésére a második világháború idején. Fény – Tesla feltalált egy manapság is igen széles körben használt fényforrást: a fluoreszkáló lámpát, amelynek modern verzióival sokfelé találkozhatunk

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

akademiaklub.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved