Július 11. – a Neptunusz megtette első körét a Nap körül


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Tíz éve, hogy 2011. július 11-ére a Neptunusz bolygó megtette első Nap körüli „körét” azután, hogy Johann Gottfried Galle 1846. szeptember 23-án felfedezte az emberiség számára.

A Neptunusz Naprendszerünk nyolcadik, a Pluto lefokozása óta legkülső teljes értékű bolygója. Szabad szemmel nem látható, és egyben ez az egyetlen olyan bolygónk, amit matematikai számítások alapján fedeztünk fel. Időjárási viszonyai igen szélsőségesek, légkörében tartósan 2100 km/h-s szelek fújnak és -200 °C körüli hőmérséklet uralkodik.

Jelenlegi nevét pár hónapos vita után kapta, a csillagászok eleinte “az Uránusz utáni bolygóként” vagy “Le Verrier bolygójaként” emlegették (a létezését megjósoló matematikus után). Tudósok javasolták a Janus és az Oceanus nevet is. A felfedezés jogára hivatkozva Le Verrier javasolta a Neptunusz nevet, de később azt is felvetette, hogy a bolygót róla nevezzék el. Hamarosan aztán a Neptunuszt fogadta el a nemzetközi csillagász közösség, mivel ez a név megfelel a többi bolygó nomenklatúrájának, amelyek mindegyikét a Föld kivételével a görög és a római mitológia istenségeiről nevezték el.

NASA’s Voyager 2 mission in 1989. Since then, the NASA/ESA Hubble Space Telescope

A legtöbb nyelven ma a “Neptunusz” valamilyen változatát használják, de például kínai, vietnami, japán és koreai nyelven a “tengeri király csillagának”. A mongolok Dalain van-nak hívják, tükrözve névadó istenének a tenger uralkodóként betöltött szerepét, míg a görögök gyakran Poseidonas-nak hívják, aki ugye Neptunusz görög megfelelője volt.

Ahol nem a Neptunusz nevet használják, ott is jellemzően a tenger istenéről kapta a nevét, kivéve héberül, ahol 2009-ben a Rahab nevet kapta egy bibliai tengeri szörny után.

Egy neptunuszi év 165 földi évig, avagy 60 182 napig tart. Ennyi idő alatt a Földön a ló és szekér technológiájától eljutottunk más bolygók felszínére és a Voyager-2 űrszonda segítségével a Neptunusz közelébe is.

Érdekes elgondolkodni azon, hogy vajon hol fogunk tartani, amikor megteszi felfedezésétől számított második körét a Nap körül.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved