Július 12. – az eltérő szemszín napja


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Te észreveszed, amikor ránézel egy járókelőre, vagy a tanárodra, iskolatársadra? Ha valaha találkoztál olyannal, akinek különböző színű szemei vannak, akkor ismerheted a heterokrómiások megbabonázó tekintetét. Ez a különlegesség nem csak embereknél, hanem kutyáknál és macskáknál is előfordul, és minden esetben az egyik legszebb, legmegdöbbentőbb és legtitokzatosabb fizikai tulajdonság.

A különböző színű szemek története

Az eltérő szemszín napját azért hozták létre 1986-ban, hogy megünnepeljék ezt a varázslatos tulajdonságot, és kicsit eloszlassák annak misztériumát. Több minden előidézheti a heterokrómia kialakulását, lehet veleszületett genetikai tulajdonság, de előfordul betegség és sérülés következményeként is.

Az úgynevezett teljes heterokrómia az, amikor valaki szemei teljesen eltérő színűek. Részleges heterokrómia esetén a két szem íriszének egy része más színű, vagy – talán a legszebb és az ihletett irodalmárok által legtöbbször megénekelt változatban – az írisz belső gyűrűje más színű, mint a külső.

Hogyan ünnepeljük a különböző színű szemek napját?

Idézzük fel, van-e olyan ismerősünk, akinek épp ez a sajátossága van. Ha csak annyi rémlik, hogy az illetőnek furcsán átható, zavarba ejtő a tekintete, nézzük meg jobban – az is lehet, hogy éppen emiatt. Legyünk tapintatosak: nem mindenki szeret erről beszélni, sőt, van aki szégyelli ezt a különlegességét.

De ha úgy érezzük, hogy nem vennék tolakodásnak, nyugodtan jegyezzük meg, hogy milyen szépnek és különlegesnek tartjuk a megjelenésüket.

Híres emberek közt is akadnak példák erre, elég csak a földöntúli David Bowie-t, a jéghideg Christopher Walkent vagy a csodálatos Mila Kunist említeni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved