Július 14. – a cápatudatosság napja


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A cápatudatosság napján nem az a cél, hogy kiálljunk a partra, és azt kiabáljuk, hogy „Cápa! Cápa!”, főleg hogy az úszók és szörfösök rémült szaladgálásán csak rövid ideig szórakozhatnánk, és jó eséllyel a nap végét valamilyen barátságtalan közintézményben kellene töltenünk egyenruhások kérdéseire válaszolva. Az sem javasolható, hogy menjünk ki és öleljünk meg egy nagy fehéret a cápatudatosság napján, de tiszteljük meg ezeket a csodálatos lényeket és segítsünk megvédeni őket.

Mint minden ökoszisztéma csúcsragadozói, a cápák is alapvető szerepet játszanak a tengerek egészségének és élővilágának fenntartásában, de a rossz hírük miatt az óceánok urai mára üldözött és veszélyeztetett fajokká váltak.

A cápák az egyik legöregebb faj a bolygónkon, a kövületek alapján legalább 420 millió éve cirkálnak a tengereinkben. Ez azt jelenti, hogy előbb éltek cápák a Földön, mint fák!  A ma is élő cápafajok többsége körülbelül 100 millió éve létezik, vagyis több tízmillió évig osztoztak a bolygón a dinoszauruszokkal.

Cápák nemcsak az óceánokban élnek, esetenként édesvizű folyókban is megtalálhatók szinte az egész világon. Átlagosan körülbelül 30 évig élnek, de egyes fajok megérik a 100-at is, és a grönlandi cápák között előfordulnak több száz, egyes becslések szerint akár 500 éves példányok is, ezzel a legöregebb élő állatok a Földön.

Legegyedibb tulajdonságuk természetesen a borotvaéles fogaik, melyek a cápák állkapcsában akár hét sorba rendeződve helyezkednek el, melyekben életük során akár 30.000 fogat is elhasználhatnak. Vadászarzenáljuk másik kulcsfontosságú fegyvere az elektromágneses érzékelésük, amellyel minden más állatnál pontosabban képesek tájékozódni és felkutatni zsákmányukat még akkor is, ha azok bujkálnak vagy álcázzák magukat.

A világ minden táján fellelhető fajtáik között van néhány igazi különc. Az eleve teljesen egyedi kinézetű pörölycápáknak 360 fokos látása van, a bambuszcápák pedig valójában nem tudnak úszni, ehelyett uszonyaikkal lökik előre magukat a homokon. Egyes fajok néha megtermékenyítés nélkül, gyakorlatilag klónozással nemzenek utódot, míg mások 3,5 éves vemhesség után hozzák világra utódjukat.

A ma élő több mint 500 cápafaj rendkívüli változatosságot mutat, kezdve az apró törpe lámpáscápától, amely képes befogadni a tenyerébe, a gigantikus cetcápáig, amely a legnagyobb élő halfajként akár 10 méteresre is megnő. Ez azonban semmi a rettenetes megalodonhoz képest, amely a mai nagy fehér cápa egyik kihalt őse, és elképesztő 20 méteres testhosszt is elérhetett!

Akik kicsit is ismerik a cápákat, tudják, hogy modern kori rossz hírük egyáltalán nem megérdemelt, és ezeket a csodálatos teremtményeket sokkal inkább fenyegetjük mi emberek, mint ők bennünket.

Évente körülbelül tíz halálos cápatámadás történik világszerte, miközben tehenek évente 20 embert, hangyák 50, leeső kókuszdióok pedig 150 embert ölnek meg, hogy az egyesek szerint ezrek haláláért felelős vízilovakat vagy az igazi tömeggyilkos maláriaszúnyogokat ne is említsük.

Ezalatt az ember okozta fenyegetések becslések szerint akár évi 100 millió cápa elhullását okozhatják. A cápákat tizedelő tényezők közé tartozik a táplálékuk túlhalászása és egyedeik nem szándékos, járulékos kifogása, a környezetszennyezés, valamint a közvetlen halászat, amelyet az olyan árucikkek iránti globális kereslet okoz, mint a cápauszony-leves és a cápafog-érmék, illetve sokszor végeznek „vétlen” cápákkal a környező strandok védelmében is. E tevékenységek eredményeként a szakértők úgy vélik, hogy az elmúlt 50 évben a cápák száma több mint 70% -kal csökkent, ami óceánjaink biodiverzitásának pusztító vesztesége. Ezért olyan fontos a cápatudatosság napja, amely segít megőrizni ezeket a létfontosságú halakat a jelenkor és az utókor számára is.

A cápatudatosság napjának célja a cápákat övező félelem, megbélyegzés és félretájékoztatás eloszlatása, valamint a valós helyzet tudatosítása, a világ minden táján arra ösztönözve az embereket, hogy fellépjenek a védelmükben.

Hogyan ünnepeljük a cápatudatosság napját?

Mivel az esemény a megbélyegzés kezeléséről és a tudatosság növeléséről szól, az ünneplés egyik legjobb módja az, ha többet megtudunk a cápákról, élőhelyeikről.

Keressünk olyan tudományos könyveket, filmeket, webhelyeket, amelyek ezekről az állatokról objektív módon szólnak, és feltétlenül osszuk meg a tanultakat, hogy segítsünk eloszlatni e mélyen félreértett állatokkal kapcsolatos félelmeket.

Még mi, a tengerektől távoli Magyarország lakói is hozzájárulhatunk a cápák védelméhez. Kerüljük a cápáktól származó termékeket, és nemcsak a cápauszony-levest, hanem például az olyan szépségápolási termékeket is, mint a szappan és kozmetikumok, melyek szkvalént tartalmaznak, amit cápamájból nyernek ki, vagy cápabőr cikkeket, például táskákat és öveket. Általánosabban csökkenthetjük tenger gyümölcsei fogyasztásunkat (akár a nyaralás alatt), vagy ügyeljünk arra, hogy amit eszünk, fenntartható és felelős forrásból származzon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved