Július 18. – A nagy romai tűzvész


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Kr.u. 64. július 18-án éjszaka Rómában hatalmas tűz ütött ki. Mi volt ez, Néró császár szándékos gyújtogatása, vagy maga az első keresztényüldözés, esetleg baleset?  A szinte mindenki által ismert történet a nagy romai tűzvész a mai napig vitatott téma a történészek között.

A Római Tűzvész – Hubert Robert festménye.

Ami tény, hogy ebben az időszakban, vagyis a Krisztus születése utáni első században Róma egy 14 kerületből álló, de szűk utcákkal rendelkező, főként fából ácsolt város volt. Az egyébként meghatározó szerepet betöltő megapoliszban a tűz kockázata ismert volt ezért már korábban Augustus császár felállította a kerületenkénti önkéntes tűzoltóságokat. Az is köztudott, hogy

Néro beteges hajlamú ember volt, akinek egyébként sehogy sem tetszett a város rendezetlensége és szűkössége, de ezen egyszerűen nem lehetett változtatni.

Aztán Kr.u. 64. július 18-án éjszakáján, a Circus Maximus mellett a Palatinus-domb lábánál ismeretlen eredetű tűz ütötte fel a fejét és útjára indult a város 10 kerületét felperzselő, 6 napig tartó tűzvész, amely megsemmisítette az „ősi’ Rómát.

Nero Róma égését szemléli – Karl von Piloty festménye

Néró a katasztrófáért a keresztényeket és a zsidókat tette felelőssé. Az ezt követő igazságszolgáltatás során tömegeket kínoztak és öltek meg elkobozva vagyonukat, amiből aztán Néró megkezdete Róma újjáépítését. Az új Róma városa hatalmas, széles utakkal, maximalizált épületekkel és a korát megelőző, komoly tűzvédelmi szabályokkal rendelkezett.

Néró egyébként az ismert elégedetlenségén kívül egy lakomán elhangzott kijelentése miatt került gyanúba. A tűzvész előtt nem sokkal ugyanis valaki a császári vacsorán azt mondta: „Ha meghalok, a földet tűz eméssze el”, amire a császár így válaszolt neki:

“Sőt, még életemben!”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ng.hu,  mitosz.ucoz.hu, urbanlegends.hu

képek: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved