Július 2. – egyedül a világ körül hőlégballonnal


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Az amerikai kalandor Steve Fossett 19 éve ezen a napon ért körbe a világ körül hőlégballonjával.

Manapság hajlamosak vagyunk átsiklani az ilyen rekordok felett, emberek mindenféle módon eljutottak már a világon mindenhova, de álljunk csak meg egy pillanatra! A közlekedés minden formája magában foglal egyfajta kormányzást, amikor eldönthetjük, hogy az adott helyzetben merre fordulunk, és hajtást, amivel sebességet változtathatunk. Kivéve a hőlégballont!

A hőlégballonnak egyedül a magasságát tudja közvetlenül befolyásolni a pilóta, minden más a környező légáramlatokon és a széljáráson múlik. Se gyorsítani, se kanyarodni, se lassítani nem lehet csak úgy. Ezért még egy vasárnap délutáni ballonozás is komoly tervezést és szerencsés időjárást igényel, nemhogy egy utazás a világ körül!

Steve Fossett sikeres amerikai vállalkozó volt, akinek kedvenc hobbija az lett, hogy extrém sportteljesítményekkel tegye próbára a tudását és szerencséjét a természet erőivel szemben.

A kilencvenes években különféle extrém sportok kipróbálása után főleg vitorláshajózásban ért el világraszóló eredményeket, majd a figyelme a repülés felé fordult, és élete hátralevő részében az egyszemélyes, megálló nélküli földkörüli utazás megszállottjává vált.

Hőlégballonos utazásával 2002-ben ő lett az első, aki bármilyen eszközzel megkerülte a Földet leszállás és újratöltés nélkül. A vállalkozás nehézségét és a kalandor elszántságát egyaránt jól mutatja, hogy csak a hatodik nekifutásra sikerült neki. Korábbi, száguldás iránti szenvedélyét itt sem hazudtolta meg: a Föld körbeutazását mindössze két hét alatt letudta, és volt olyan szakasz, ahol 300 km/h közeli sebességgel száguldott a szelek szárnyán.

Spirit of Freedom  hőlégballon darabja az Amerikai Nemzeti Légi- és Űrmúzeumban

A ballonos rekord után Fossett vitorlázórepülőkkel és egyszemélyes kisrepülőkkel folytatta a rekordok hajszolását, mígnem 2007-ben egy teljesen ártalmatlan egyszemélyes hobbirepülés során valószínűleg egy váratlan széllökés a hegyoldalnak csapta kisrepülőjét a Nevada és Kalifornia közti sziklás sivatagban. Repülője roncsait és Fossett maradványait az intenzív keresés ellenére csak több, mint egy évvel a baleset után találták meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved