Július 20. – Ezen a napon hunyt el Bruce Lee


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

1940. november 27-én, San Franciscoban, a Sárkány évében és a Sárkány órájában, megszületett egy kisfiú, akit később a világ BruceLee-ként ismert meg.

Meglepő módon a hazájában nevelkedő fiú rövidlátó, gyenge fizikumú és beteges volt, és az iskolai konfliktusok során jó párszor rendesen elpáholták.

Szülei mindezt megelégelve beíratták egy kung-fu iskolába, hogy megtanulja megvédeni magát és így lett Jíp Man mester tanítványa.

A kínai harcművészet mellett megismerkedett az ökölvívással, a dzsúdóval és a thai boksszal is. Rendszeresen táncolt, amiben annyira jó volt, hogy megnyerte a hongkongi csacsacsa bajnokságot. Az időközben felcseperedett Bruce magabiztos, sportos és balhés tinédzserre vált, még a helyi maffiavezér fiát is alaposan elverte, így szülei a bosszútól tartva visszaküldték San Franciscoba.

A 19 éves Bruce kezdetben tánctanárként dolgozott, majd Seattle-be költözött, és beiratkozott az ottani egyetem filozófia szakára. Tanulmányainak költségét karatetanításból fedezte és saját harcművészeti iskolát is nyitott, ahol egyik tanítványával egymásba szerettek.

1964-es házasságát követően kezdte kialakítani saját stílusát, amit Jeet Kune Do – nak nevezett el.

A kidolgozott rendszere az összes nyugati és keleti harcművészetet ötvözte és leghíresebb technikája az egész közelről indított „egyinches ütés” volt, amely a nála sokkal súlyosabb ellenfelet is méterekkel röpítette hátra.

Ekkor már a filmszakma is felfigyelt rá, első szerepét 1966-ban a Zöld darázs című akció-kalandfilmsorozatban kapta. Akrobatikus mozgása egyébként annyira gyors volt, hogy az akkori kamerák képtelenek voltak megörökíteni ezért arra kérték, mozogjon lassabban.

Annyira gyors volt, hogy a partnere kinyitott tenyerére tett pénzérmét kicserélte egy másikra mielőtt az ökölbe szoríthatta volna a kezét.

Mikor feltehetően származása miatt nem kapta meg a Kung-fu című sorozat főszerepét visszatért Hongkongba, ahol a legnagyobb meglepetésére igazi sztárként üdvözölték és két filmszerződést is kínáltak neki.

Leghíresebb technikája az egész közelről indított „egyinches ütés” volt.

A Nagyfőnök és a Tomboló ököl is elképesztően sikeres lett ezért saját filmcéget alapított, amely leforgatta az általa írt és rendezett A sárkány útja című filmet, amelyben egy későbbi akciósztár, Chuck Norris is szerepelt. Ekkor már az amerikai Warner filmvállalat is megkereste és megíratta a saját képességeire szabott, de a nyugati közönség számára is könnyen fogyasztható A Sárkány közbelép című film forgatókönyvét, amely minden idők legnépszerűbb kung-fu filmje lett és több mint 200 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál.

Lee a bemutatót azonban már nem érte meg mert egy hónappal korábban, 1973. július 20-án, harminckét éves korában váratlanul meghalt. Halálát a szakértő vizsgálatok szerint egy fejfájáscsillapító gyógyszer által okozott allergiás reakció idézte elő.

Bár stílusát számtalanszor utánozták a rá jellemző jegyeket az eltelt évtizedek ellenére sem sikerült senkinek sem újrateremteni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

io9 – Gizmodo, mult-kor.hu

kép: Wikimedia

2017 Kidsnews | All rights reserved