Július 22. – A nándorfehérvári diadal


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Miután II. Mehmed szultán 1453-ban elfoglalta Konstantinápolyt, a török seregek előtt és Európa lerohanásának útjában már csak egyetlen akadály, a kulcsfontosságú helyen lévő Nándorfehérvár vára állt. A szultán 70 000 fős serege a Duna és a Száva között vert tábort, a víz felől pedig a történelemben először, 200 egymáshoz láncolt hajóval állítottak blokádot, hogy a vár védőit elszigeteljék Hunyadi és Kapisztrán közeledő seregétől.

A vár ostromára a szultán július 4-én adott parancsot, így a török folyamatosan ágyúzta a falakat, melyek a tűz alatt egyre nagyobb kárt szenvedve omlottak össze. Időközben azonban Hunyadi seregei áttörve a hajóblokádot bejutottak a várba, így csatlakoztak a védőkhöz. Ezután még egy héten át tartott tűzérségi tűz, amely gyakorlatilag teljesen romba döntötte a falakat.

Július 21.-én aztán a török sereg megindította a végső rohamot. Az első gyalogosok könnyedén behatoltak az egykori várfalak mögé, de azt akkora már Hunyadi nehézlovassága védte, és rettenetes pusztítást okoztak az első hullámban lévő kevésbé képzett és felszerelt törökök között. A következő roham során már elkeseredett küzdelem bontakozott ki, de az agyonágyúzott romok között nem tudott érvényesülni a hatalmas török sereg számbeli fölénye.

Ennek ellenére a védők helyzete többször válságosra fordult és már a megadás lehetősége is felmerült, de a magyarok mégis a harc mellett szavaztak.

Az ezt követő harmadik roham után -amelynek során a legkritikusabb pillanatban került sor a horvát származású Dugovics Titusz hőstettére- Hunyadi serege kitört a várból és a keresztesek Száván túlról indított támadásával egyidőben a legképzettebb katonáival megtámadta török ágyúkat, majd azokkal lőni kezdte Mehmed katonáit.

A török sereg teljes megsemmisülését és a maradék erő megmenekülését csak a Száva partjánál állomásozó szpáhik (különleges lovaskatonák) közbelépése tudta megakadályozni. Másnapra pedig a török sereg maradéka is elmenekült.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Wikipedia

kép: Ferenc Wathay

grafika: MTI

 

2017 Kidsnews | All rights reserved