Július 24. – Amikor a szovjet csapatok megszállták Berlin egy részét


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A II. Világháborút lezáró jaltai konferencián elfogadott határozatoknak megfelelően Németországot a győztes szövetségesek négy megszállási övezetre osztották fel. Bár a főváros Berlin mélyen a szovjet zónában feküdt, a győztes államok ebben az esetben is hasonlóképpen jártak el.

Ez a felosztás egyébként csak átmeneti megoldás volt és mindenki arra várt, hogy az újraegyesítés vajon kinek az irányítása alatt mehet majd végbe. 1947 szeptemberében Nagy-Britannia és az Egyesült Államok létrehozta Bizóniát, majd hamarosan a franciák is csatlakoztak hozzá, így született meg Trizónia.

A Szovjetunió mindeközben egyre nagyobb gyanakvással figyelte az eseményeket, attól tartva, hogy korábbi szövetségesei csőbe húzzak Kelet-Európában. Sztálin elképzelései szerint ugyanis Németország szovjet befolyás alatt kellett volna újra egyesüljön ezért mindinkább igyekezett szabotálni a közös bizottságok munkáját.

1948 februárjában Sztálin elutasította azt az amerikai javaslatot is, hogy a négy megszállási zónában egy új, közös valutát bevezetve próbálják meg stabilizálni a gazdaságot. Az ellenérveket figyelmen kívül hagyták és június 20-án Sztálin hozzájárulása nélkül is bevezették az új német márkát.

A következő napon a Szovjetunió bejelentette, hogy ezentúl vizsgálat alá veti a Nyugat-Berlinbe tartó amerikai, francia és brit konvojok rakományát, majd a nyugati szövetségesek elutasítására válaszul

a Vörös Hadsereg alakulatai június 24-én lezárták a Berlinbe vezető összes vízi és szárazföldi utat majd csökkentették az áram és vízellátást így a kétmillió lakos gyakorlatilag áttörhetetlen blokád alá került.

Az szovjetek ezután élelmiszerjegyekkel és lakásokkal próbálták átcsábítani a nyugat-berlinieket keletre. Mivel az amerikaiak el akarták kerülni egy újabb háborús konfliktust kialakulását úgy döntöttek, hogy repülőgépekkel próbálják meg biztosítani a nyugat-berliniek alapvető szükségleteit.

Az első vizet, élelmiszert, fűtőanyagokat és orvosságot szállító repülőgépek 1948. június 26-án landoltak a Tempelhof repülőtéren. A nyugati szövetségesek ezután majd 11 hónapos, több mint 278 000 légi küldetéssel, 2,3 millió tonna áru Nyugat-Berlinbe szállításával, 224 millió dollárt „befektetéssel” törték meg a Sztálini blokádot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved