Július 25. – Letartóztatták Mussolinit


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

„Ma Ön a leggyűlöltebb ember Olaszországban, egyetlenegy barátja maradt, akire számíthat. Egyetlenegy, és az én vagyok. Elhiheti, hogy személyes biztonságáért nem kell aggódnia, mert arról személyesen én gondoskodom” -mondta III. Viktor Emánuel olasz király Benito Mussolininak 1943 július 24-én.

Az elhangzott mondat másnap nyert csak értelmet amikor letartoztatták a fasiszta vezetőt.

Hitler -bár korábban úgy tűnt nem kíván Olaszországgal foglalkozni- dühösen fogadta a Duce megbuktatásának hírét, és utasítást adott Mussolini kimentésére, majd miután ez sikerült az észak olaszországi bábállam, a Salói Köztársaság vezetőjévé nevezte ki.


1943. szeptember 12-én szabadították ki Otto Skorzeny kommandósai a Gran Sasso-hegységben fekvő Hotel Campo Imperatoréban fogva tartott diktátort.

Amikor 1945. áprilisában szövetségesek az utolsó észak- olaszországi frontvonalakat is áttörték, Mussolini a mellette végsőkig kitartó szeretőjével megpróbált Svájcba szökni, azonban Comoi Tó mellett a helyi partizán egységek elfogták és Clara Petaccival együtt április 28-án, hajnali 4 órakor kivégezték.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Ormos Mária: Mussolini
Santi Corvaja: Hitler és Mussolini- a titkos találkozók

HVG és 24.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved