Július 4. – Párizsban bemutatják a New York-i Szabadság-szobrot


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A New-York-i Szabadság-szobrot vagy teljes nevén „A Szabadság megvilágosítja a világot” szobrot 1884-ben a mai napon, az Egyesült Államok függetlenségének 100. évfordulójára ajándékozta Franciaország az USA-nak.

Az ajándék nem volt meglepetés, maga a szobor is már 14 éve készült, többek között Gustave Eiffel tervei alapján (az acél belső tartószerkezetért a híres építész felelt). Ezalatt Amerikában a talapzat építését készítették elő, amit ők vállaltak előzetesen.

A rézburkolatú szobrot Franciaországban építették fel, hogy aztán 1884. július 4-ei, párizsi hivatalos bemutatása után szétszereljék és egy évvel később Amerikába szállítsák. Ezután a New York-i kikötőben, az akkori Bedloe-szigeten (ma Liberty-sziget) szerelték össze, és Grover Cleveland elnök szentelte fel 1886-ban.

Az emlékmű ma már nemcsak a függetlenséget és a szabadságot szimbolizálja, hanem a New York város védjegye és az USA nemzeti jelképe, 1984 óta pedig az UNESCO világörökség része is.

Akit érdekel, hogy 1983-ban hogyan tüntette el a szobrot az illuzionista David Copperfield, itt elolvashatja.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved