Július 5. – Hitler elkezd veszíteni


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

1943-ban ezen a napon kezdődött a később a II. világháború kurszki csatájaként elhíresült kb. egy hónapos összecsapás a német és szovjet haderők között, melynek része volt a történelem egyik legnagyobb tankcsatájaként számon tartott, közel 900 harci jármű között lezajlott prohorovkai páncélosütközet.

Pár hónappal korábban, a sztálingrádi csatában a szovjetek váratlanul megállították a német gőzhengert, és kezdtek belekóstolni a győzelem ízébe (ekkor történt a közeli Don-kanyarban a magyar hadtörténet leggyászosabb ütközete is). Hitler mielőbb bizonyítani akarta, hogy a megtorpanás csak átmeneti volt.

Az újabb támadás helye azonban előre látható volt, különösen, hogy egy magyar kémnek köszönhetően a szovjetek részletesen ismerték a haditerveiket is. Ráadásul a németek hónapokig vártak erősítésekre, ezért a csata kezdetére Sztálin tábornokai alaposan bebástyázták Kurszk város környékét.

A rendkívül tapasztalt és korszerű német haderő, élén a rettegett Tigris tankokkal az oroszok tájékozottsága és előkészületei ellenére is sikeresen haladt, és sokak szerint közel volt az áttöréshez, amikor a művelet megkezdése után néhány nappal, július 9-én a szövetségesek partra szálltak Szicíliában.

Ezután Hitler – aki ekkor már szinte kézivezérlés alatt tartotta hadvezetését – leállította a Kurszk körüli hadműveleteket, és átcsoportosításokba kezdett Olaszország megerősítése céljából, lehetőséget adva ezzel a felbátorodó szovjeteknek az ellencsapásra.

A kurszki csata volt a keleti (szovjet) front utolsó nagy német kezdeményezése, innentől kezdve – elsősorban a szövetségesekkel egyre több irányban zajló és egyre reménytelenebb küzdelem miatt – Hitler hadereje lényegében folyamatos visszavonulásra kényszerült, egészen az 1945-ös végső vereségig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved