Július 6. – először mentenek meg egy kisfiút a zombivá válástól


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

1885. július 4-én a franciaországi Elzászban egy „megvadult kutya” megtámadta a 9 éves Joseph Meistert. Az őrjöngő kutya a földre rántotta a fiút, és 14 helyen megharapta. Később a helyi orvos egy korabeli, rendkívül fájdalmas eljárásban savval kezelte a sebeit, de az édesanyja attól tartott, hogy a kutya veszett volt, és akkor kisfia hamarosan maga is őrjöngő vadállattá változik.

A veszettség soha nem tartozott a leggyakoribb halálokok közé, de a megfertőződés módja és látványos és kegyetlen lefolyása miatt az ókor óta az egyik legrettegettebb betegségnek számít. Miután a rendellenesen viselkedő, túl szelíd vagy éppen megvadult állat megharapja az embert, akár hetek vagy hónapok múlva az illető egyre furcsábban kezd viselkedni, egy idő után nyitott szájjal nyáladzik, fulladási rohamok gyötrik, magából kifordulva őrjöng, majd előbb-utóbb, ha addig nem ölték meg a rohamok (vagy a kezelésnek szánt hókuszpókuszok), lebénul és meghal.

Aki hallott már zombikról, annak ismerősek ezek a tünetek. Nem véletlenül, ugyanis a zombikat lényegében a veszettségtől való ősi, babonás rettegés miatt találta ki és imádja borzongva a modern nagyközönség.

Visszatérve történetünkhöz, Joseph Meistert anyukája elvitte egyenesen Párizsba, mert hallotta, hogy egy ottani tudós a veszettség gyógyításán dolgozik. Louis Pasteur, az ekkor már világszerte ismert vegyész és mikrobiológus valóban egy oltóanyag kifejlesztésén dolgozott, kutyákat használva kísérleti alanyként. Meggyőző eredményei voltak, de még nem adta be az oltást embernek, és sem elegendő bizonyítéka, sem jogosítványa nem volt ahhoz, hogy ezt megtegye.

Pasteur átérezte az anya aggodalmát, és felvetette az esetet a Francia Tudományos Akadémia heti ülésén: “Mivel a gyermek halála elkerülhetetlennek tűnt, elhatároztam, bár nem minden aggodalom nélkül, de megpróbálkozom a kutyákon teljeskörű sikerrel alkalmazott eljárással.”

Az Akadémia tagjai együttműködtek Pasteurrel, és miután a kezdetleges korabeli szabályozás akadályait elhárították, és az aggódó anyát is meggyőzték arról, hogy a fiú megmentésének ez az egyetlen lehetséges útja, 1885. július 6-án beadták az első oltást Joseph Meisternek.

Pasteur a következő hetekben további adag oltásokkal kezelte a fiút, és hamarosan örömmel számolt be az anyának és a tudós közösségnek, hogy a kezelés sikeres volt, a fiú ellenállóvá (immunissá) vált a veszettséggel szemben.

Az utókor szemében Louis Pasteur a mai napig az orvostudomány egyik legnevezetesebb alakja, aki a veszettség elleni oltás és az élelmiszerek tartósításához használt pasztőrözés kifejlesztése mellett lényegében maga alapította meg a mikrobiológia, az immunológia és a járványtan tudományágát.

De mi történt Joseph Meisterrel?

Először is teljesen felépült a kutyatámadásból. Felnőtt korában aztán a Pasteur laboratóriumaiból kifejlődött, a nagy vegyészről elnevezett Pasteur Intézet gondnoka lett, és ő biztosította a tudósoknak a nyugalmat és rendet a legveszélyesebb betegségek elleni kutatásaikhoz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

pbs.org

2017 Kidsnews | All rights reserved