Július 7. – Roswell, a leghíresebb UFO-eset


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

1947-ben ezen a napon szállt ki az Amerikai Légierő az USA Új-Mexikó államában található Foster birtokra, amelynek a vezetője különös törmelék megtalálását jelentette előző nap.

Az összegyűjtött tárgyakat a légierő beszállította a közeli roswelli légibázisra, majd másnap kiadtak egy közleményt, amiben egy „repülő tárcsa” (flying disc) maradványainak megtalálását jelentették.

A sajtóközleményt egyből felkapta a helyi média, a környékbeliek között pedig vadabbnál vadabb pletykák terjedtek – ekkor még szovjet és német kémtechnika is szóba került -, és az ügy körül napokon belül akkora érdeklődés kerekedett, hogy a roswelli támaszpontnak sajtókonferenciát kellett tartania, hogy tisztázzák a félreértést. Itt bemutatták a vélhetően kb. egy hónappal korábban lezuhant meteorológiai ballon maradványait, és sikerült teljesen lenyugtatniuk a kedélyeket.

A sztori tetszhalott állapotban volt csaknem harminc évig, amikor egy állítólagos szemtanú és egy volt katona is előállt az amerikai kormány által eltitkolt, lezuhant ufó sztorijával. A hetvenes-nyolcvanas évek ufó- és összeesküvés-hívő szubkultúráiban óriásit ment a történet, egyre szaporodtak az -egymásnak ellentmondó – „beszámolók”, és egyesek már sebesült és halott földönkívüliekről, sőt túlélőkről fantáziáltak. A hírnévre vágyó kreatív közönség még állítólagos videófelvételeket is előállított a hajótörött „ufonautákról”.

1994-ben aztán az Egyesült Államok Légiereje jelentést tett közzé, amelyben a lezuhant tárgyat a Project Mogul nukleáris kísérleti megfigyelő léggömbjeként azonosították. Egy 1997-ben közzétett második légierő-jelentés arra a következtetésre jutott, hogy az “idegen eredet” elmélete valószínűleg abból fakadt, hogy a tárgy nagy magasságból zuhant le.

A „roswelli ufószerencsétlenség” mára a világ leghíresebb, legátfogóbban kivizsgált és legalaposabban megcáfolt UFO-sztorija, de ettől függetlenül, csakúgy, mint a Loch Ness-i szörny, önálló életre kelt és kiirthatatlanná vált a modern folklórból, és valószínűleg míg világ a világ, élelmes spekulátorok és helyi vállalkozók sorának fog megélhetést biztosítani.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved