Július 9 – Einstein és társainak kiáltványa a világ megmentéséért


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Ami nekünk a globális felmelegedés, az volt nagyszüleinknek az atomfegyverkezés. Akkor is évtizedekig tartott, mire a vezető tudósok beleverték a politikusok és a közvélemény fejébe, hogy a végromlás felé száguldunk, és cselekedni kell.

Az első nukleáris robbantást 1945. július 16-án hajtották végre, majd 1945. augusztus 6-án az USA ledobta a “Kisfiú” elnevezésű atombombát a japán Hirosima városára, három nappal később pedig a “Kövér embert” Nagaszakira, legalább 100.000 ártatlan japán honpolgárt elpusztítva. Az atomfegyvereket ezután is rohamtempóban fejlesztették tovább, és hamarosan olyan ütőerőt értek el, hogy egy ilyen bomba éles bevetése akár az egész emberi civilizáció végét okozhatta volna.

A tudós közösség rettegve szemlélte a hidegháború és a fegyverkezési verseny alakulását. Joggal tartottak attól is, hogy a politikusok a szavak szintjén értelmezik csak a fegyverkezést, és nem akarják vagy nem képesek felmérni a rendelkezésükre bocsájtott eszközök valós képességeit.

Az úgynevezett Einstein-Russell nyilatkozatot a hidegháború legfagyosabb korszakában, 1955. július 9-én rendezett sajtótájékoztatón tette közzé Bertrand Russell békepárti brit tudós és filozófus. A nyilatkozatot aláíró 10 Nobel-díjas tudós, köztük az emblematikus Einstein célja az volt, hogy közösen felnyissák a világ szemét az általános pusztulással fenyegető helyzetben.

Részletek a manifesztum szövegéből:

„Ez alkalommal nem egyik vagy másik nemzet, kontinens vagy hitvallás tagjaként beszélünk, hanem mint emberi lények, annak az emberi fajnak tagjai, amelynek a fennmaradása veszélyben forog. (…) Nem szándékozunk egyetlen szavunkkal sem tetszeni egyik vagy másik csoportnak.”

„A nagyhatalmak hallgatnak arról, hogy egy háború hidrogénbombák alkalmazásával nagy valószínűséggel az emberiség végét jelentené. Hirtelen halált hozna egy kisebbségnek, és lassú kínhalált, élve lebomlást a többségnek.”

„Még nem lehetünk bizonyosak abban, hogy a szakértők véleménye a kérdésről nem függ bármilyen mértékben is a politikai álláspontjuktól vagy előítéleteiktől (…), ugyanakkor azok az emberek, akik a legtöbbet tudnak róla, látják a legborúsabban a helyzetet.”

„Ha jól választunk: a boldogság, a tudás és a bölcsesség folyamatos fejlődése áll előttünk. Válasszuk talán e helyett a halált, csak mert nem tudunk megszabadulni a viszálytól? Emlékezzünk emberi mivoltunkra és felejtsük el a többit! Ha így teszünk, egy új, a paradicsomba vezető út, ha nem így teszünk, az egyetemes halál kockázata áll előttünk.”

„Arra ösztönözzük a világ kormányait, hogy felismerjék, valamint nyilvánosan belássák, hogy céljaik nem vihetők véghez világháborúval. Ugyanakkor arra is ösztönözzük őket, hogy találják meg a békés eszközöket minden köztük felmerülő konfliktus megoldására.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.



2017 Kidsnews | All rights reserved