Közel ezer karibi manátusz pusztult éhen Floridában


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

Az amerikai szövetségi kormányzat szerint Florida vizeiben mintegy 6300 lamantin él, de még sohasem pusztult el annyi karibi manátusz egy év alatt Floridában, mint az idei év első felében. A tengeri tehenek rendjébe tartozó vízi emlősökből eddig 841 darab zömmel az éhezés miatt elpusztult egyedet számoltak össze, mivel táplálékforrásuk, a tengeri fű eltűnt a természetes élőhelyükről.

Korábban egyetlen évben volt ehhez fogható veszteség: 2013-ban jegyezték fel 830 lamantin pusztulását. Akkor a mérgező vörös alga elterjedése okozta a kiugró halálozást – emlékeztetett a The Guardian brit napilap cikke.

Az elmúlt fél évben a Floridában elhullott lamantinok fele az Indian River lagúna környékén pusztult el a helyi híradások szerint. A legtöbb, 312 lamantintetemet Brevardban találták. Biológusok szerint a térségben vízszennyezés miatt pusztult ki a tengeri fű.

 A floridai Hal- és Vadvilágkutató-intézet pénteki jelentésében példátlan méretű lamantinpusztulásról számolt be a tél és a tavasz folyamán az Atlanti-óceán partvidékénél. Mint írták, a legtöbb állat a hidegebb hónapokban pusztult el, amikor a lamantinok felúsznak az Indian River lagúnába, ahonnan azonban szinte teljesen eltűnt a tengeri fű.     A csónakokkal való ütközés miatt idén eddig 63 lamantin lelte halálát.

A karibi manátusz az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részének trópusi és szubtrópusi vizein Texasig, a Karib-tenger szigetei környékén, valamint Dél-Amerika északi partjainál is megtalálható. Legdélebbre az Amazonas torkolatvidékén él.

A vörös lista a sebezhető fajok között tartja nyilván.   Az amerikai szövetségi kormányzat 2017-ig a veszélyeztetett állatok közé sorolta, de négy éve kikerült ebből a védett körből.

Környezetvédők szeretnék elérni, hogy a tengeri tehénként is ismert állat ismét helyet kapjon a védett fajok között.  Mivel a szövetségi adatok szerint Florida vizeiben mintegy 6300 lamantin él, mostanra azonban az 1990-es évek elején még mindössze 1300 példány volt belőlük a térségben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved