Melegben is remek program a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút


Nagy Benedek (19éves) - 4 hónapja

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az ország leghíresebb kisvasútja a Gyermekvasút. Ez a főváros egyik különlegessége, a maga nemében páratlan látványossága. A budai hegy kirándulóhelyeit köti össze a kisvonat, ahol iskolás gyermekek teljesítenek szolgálatot.

A kisvasút vonala a Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart.

A két végállomáson túl a vonatok 6 helyen állnak meg, Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében találhatóak.

A gyermekvasút múzeum:

A Gyermekvasutas Múzeum a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút és az Úttörővasút tárgyi emlékeinek gyűjteménye. A múzeumban tárgyi és képi emlékeket őriznek, melyek a kisvasút építésének kezdetétől a közelmúltig felidézik és bemutatják a Gyermekvasút történetét.

A múzeum a téli és nyári hónapokban eltérő nyitvatartás szerint várja látogatóit.

Erdőismereti foglalkozás:

Az Erdőismereti foglalkozás helyszíne a Gyermekvasút és környéke. A program alapvető célja, hogy a gyerekeket közelebb hozza a természethez. Ehhez kiváló lehetőséget jelent az erdő. Szerencsés, amikor a környezetről szóló nevelés-oktatás a környezetben és a környezetért folyik.

Utazás közben a résztvevők négyfős csoportokban, interaktív módon tevékenykednek.

A gyermekvasút és környéke:

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark Budapest határán, a budakeszi völgyben található. Szépjuhászné vasútállomástól a 22-es busszal lehet megközelíteni.

Budakeszi Kalandpark

A kalandpark a Budakeszi Vadaspark területén található. A kalandpark gyönyörű erdei környezetben 6 különböző nehézségű pályával várja a magasságot, izgalmakat kedvelő kalandorokat és persze a családok fiatalabb tagjait is.

Erzsébet-kilátó

Az Erzsébet-kilátó a János-hegy tetején, Budapest legmagasabb pontján, 527 méter tengerszint feletti magasságban áll. A kilátó egész évben nyitva tart. A kilátó a Gyermekvasút Jánoshegy és Virágvölgy állomásairól egyaránt könnyen megközelíthető.

Fogaskerekű vasút

Széchenyihegy végállomást és a Városmajort a BKK 60-as jelzésű fogaskerekű vasútja köti össze. A kevesebb, mint 4 km-es útvonalon 315 m szintkülönbséget tesznek meg a látogatók.

Kaán Károly-kilátó

A Nagy-Hárs-hegy tetején, 454 méterre a tengerszint felett helyezkedik el a környék kirándulóinak egyik kedvenc célpontja, a Kaán Károly-kilátó. A kilátóból hasonló körpanoráma tárul a szemlélődő elé, mint a közeli és ismertebb János-hegyi Erzsébet-kilátóból.

Kerékpáros útvonaltippek

A Budai-hegység egyaránt remek lehetőséget biztosít kerékpáros és gyalogos kirándulásokra is. A vonatokon kerékpárok szállítása is lehetséges. Különféle nehézségi fokozat szerint osztályozva vannak kerékpáros útvonalak, melyeken sok a látnivaló is.

Libegő

A Zugligeti Libegő a budai hegyek egyik legérdekesebb közlekedési eszköze, mely Zugligetet köti össze a János-hegy tetejével. A Libegő a Gyermekvasút Jánoshegy és Virágvölgy állomásáról egyaránt könnyen megközelíthető.

Makovecz Imre-kilátó

A Gyermekvasút vonalától alig száz méterre, a Kis-Hárs-hegy tetején, 362 méteres tengerszint feletti magasságban, egy kisebb erdei tisztáson egy fából épült kilátó található. A kilátó a Gyermekvasút Hárshegy és Szépjuhászné állomásától egyaránt megközelíthető.

Normafa

A Normafa a budai hegyek talán legismertebb kirándulóhelye. Az Anna-rét és a nemrég átadott Eötvös-park közötti sávot öleli fel. A legnépszerűbb nagy játszótér Virágvölgy állomás mellett található.

Tündér-szikla

A Tündér-szikla egy szintén kedvelt kirándulóhely a Gyermekvasút környékén. A Libegő zugligeti állomásától gyalogosan néhány perc alatt elérhető. A Gyermekvasút Virágvölgy és Szépjuhászné állomásától erdei sétával közelíthető meg a zöld sáv jelzésű turistaúton.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved