Mikor aktuális a kimondott szó: Szeretlek?


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

“Oly szenvedélyesen szeretlek, hogy szerelmem nagy részét elrejtem, nehogy rád nehezedjen a súlya.”

Marie de Rabutin-Chantal

Nincs az a Hollywood-i film, legyen az horror vagy romantikus alkotás, amelyben ne szentelnének legalább tíz percet a szerelmi vallomásoknak vagy éppen a vonzalom eltitkolása miatti bonyodalmaknak. Érzelmeink kinyilatkoztatásának időzítése azonban nem kevés fejtörést okoz, hiszen az elutasítástól való félelem ilyenkor mindenkiben jelen van.

A téma szerencsére nem csak a hétköznapi emberek számára kardinális kérdés, így napjainkra már számos kutatási eredmény áll a rendelkezésünkre, ha tudományos megközelítésből szeretnénk dönteni arról, hogy kimondjuk-e vagy sem, és ha igen azt hogyan tegyük.

Akkor most kimondjuk vagy sem?

A kutatók nem meglepő módon azt tanácsolják csak abban az esetben mondjuk ki, ha érzelmeinket valóban komolyan gondoljuk. De mit is jelent ez pontosan?

Joshua Ackerman, a Michigani Egyetem pszichológia professzora a kérdéskörrel kapcsolatos tudományos munkájában állítja, hogy a férfiak evolúciós okokból sokkal hamarabb érzik és mondják is ki a bűvös „sz” betűs szót azért, mert ez megnöveli az esélyeiket a szexre és így a fajfenntartási ösztöneik által diktált reprodukciós lehetőségre.

Azonban arra is fény derült, hogyha a férfi tudatalatti még a szoros bizalmi vagy az intim kapcsolat kialakulása előtt beveti a szeretlek szót a nőkben azonnal bekapcsol a védekezési mechanizmus. A kutatási eredmények szerint egészen egyszerűen tudják, hogy a férfi, ha önkénytelenül is de ilyenkor csak a szexre játszik. Az ösztönös felismerés hiteltelenné teszi a férfit, amelynek következtében a nő azonnal alkalmatlanná nyilvánítja az utódgondozás kérdéskörében.

 

Egy a Texasi Egyetemen, azonos céllal készült tanulmány szerint azonban nemcsak evolúciós se kulturális okok is állnak a háttérben, mivel a társadalmi hagyományok elvárják a férfiaktól a vezető szerepet egy kapcsolatban. Fontos, hogy mindig ők tegyék meg az első lépéseket legyen szó a randevúról vagy leánykérésről, ezért teljesen egyértelmű, hogy a szerelmet is nekik kell először kinyilatkoztatniuk. Mindezt tetézi, hogy az általános társadalmi vélekedés szerint a nőknek nagyobb szükségük van az érzelmi visszaigazolásokra, miközben a nyugati társadalmakban – így a fim készítés fellegvárában is – pedig eleve erős nyomás van a romantikus szerelmi kapcsolatok vonatkozásában.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved