Mit tegyél, hogy kézben tartsd a pénzügyeid?


Kovács Barna (19éves) - 3 hónapja

Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy a hónap első felében nagylábon éltek, az utolsó napokban pedig péksüteményt sem tudtak venni az iskolai büfében. Ennek okára – hogy nem sikerült jól beosztani a pénzt – bizonyára már szinte mindenki rájött, de arra, hogy miként lehet tenni ellene, talán kevesebben. Ebben a cikkben pontokba szedve megmutatjuk, hogy mikre érdemes figyelni, ha igazán kézben akarod tartani a pénzügyeid.

Honnan juthatsz jövedelemhez?

Ahhoz, hogy tudjunk gazdálkodni a pénzünkkel, szükségünk van jövedelemre. A fiatalok bevétele sok forrásból származhat, ezekből van, amit az ember tud befolyásolni, de akad olyan, amit nem. Sokan kapnak zsebpénzt, de aki nem, az nem igazán tud érte tenni, valamint a mértékét sem a fiatalok határozzák meg.

Persze próbálkozhattok azzal, hogy többet takarítotok vagy lenyírjátok a füvet a kertben, de nem minden szülő gondolja jónak, hogy ezért fizessen. Ebbe a kategóriába tartoznak az ajándékba (például szülinapra vagy ballagásra) kapott forintok is. Örüljünk, ha van, de nem várhatjuk el, hogy legyen.

Fix jövedelem lehet az ösztöndíj, amit a kiemelkedő tanulmányi átlagért kaphattok meg. Érdemes érte megdolgozni, hiszen önmagában azzal is jól jár az ember, ha sokat tanul, pláne, ha fizetnek is érte.

A harmadik lehetőség a munka. Diákként a legegyszerűbb diákszövetkezeten keresztül dolgozni, de vannak más lehetőségek is. Mindenki maga tudja eldönteni, hogy mennyi ideje van rá, de ez az, amivel a legtöbb pénzre lehet szert tenni. Hasznos lehet, ha olyan munkát választotok, aminek köze van a jövőbeli foglalkozásotokhoz, hiszen akkor a munkával töltött heteket, hónapokat gyakorlatként is felfoghatjátok. Ez később megkönnyítheti az elhelyezkedést.

A pénzt be kell osztani

Mint láttuk, pénzhez jutni nem egyszerű, így aztán nem érdemes azt elherdálni.

A legfontosabb alapelv, hogy különböztessétek meg a vágyaitokat a szükségleteitektől.

Szükséglet például a havi bérlet, vágy pedig egy új óra vagy egy fesztiválbelépő. Nem kell lemondani a vágyakról sem, de érdemes mindig előbbre helyezni a szükségleteket. Hasznos lehet, ha mindig célirányosan mentek el megvenni egy-egy terméket, és nem bolyongtok órákat a plázában, hiszen akkor sokkal könnyebben estek kísértésbe. Persze időnként van létjogosultsága a szabadabb vásárolgatásnak is, hiszen előfordulhat, hogy az ember meglát egy gyönyörű pólót, vagy észreveszi, hogy leakcióztak valamit, amire régóta vágyik.

Érdemes azonban észben tartani, hogy „vásárolgatós üzemmódban” sokkal inkább ki vagyunk téve a boltok manipulációs kísérleteinek.

Törőcsik Mária Fogyasztói magatartás című könyvében szó van arról, hogy mely termékcsoportok érdekelhetik kiemelkedően a fiatalokat. Ezek a szépségápolási termékek, az üdítőitalok, az édességek, a testápolási termékek, a ruházati cikkek, a sporteszközök, a biciklik, a motorok és a mopedek, a szórakoztató zene, a számítógépes játékok, a számítógépek és tartozékaik, a diszkó, a mozi, a gyorséttermek, az utazás, valamint a tanulással kapcsolatos termékek és szolgáltatások.

Érdemes tehát ezeknél a termékcsoportoknál különösen is figyelni a tudatos vásárlásra. Segíthet még, ha készítetek költségvetést: egy papír egyik felére írjátok össze a bevételeiteket, a másikra pedig a kiadásaitokat, lehetőleg csoportokra bontva. Hamar ki fog derülni, hogy mire mennyi pénzt költötök el, és mi az, amin könnyen lehetne spórolni.

A bevételeid és kiadásaid összevetéséhez használhatod az MNB háztartási kalkulátorát, vagy a ZsetON-(be)osztó kalkulátorát. Érdemes a pénzügyi tervező appokat használni, mint a Koin nevű mobilapplikáció, a Pénzügyeim, a Költségvetésem vagy a Money Pro.  Vannak egyéb telefonos applikációk is, amik könnyebbé teszik ezt a folyamatot, és segítenek napi szinten vezetni a bevételeket és a kiadásokat. Hasznosak a bankok internetbank szolgáltatásai is, hiszen azokon keresztül könnyű nyomon követni a pénzmozgást a számlánkon. A vásárlással már többször is foglalkoztunk, ide kattintva az impulzusvásárlásról olvashatsz bővebben, ezen a linken pedig az okos vásárlás fortélyait tanulhatod meg. 

Mi legyen a maradékkal?

Ha ügyesen gazdálkodsz, akkor nem elég, hogy mindenre jut pénz, de még maradhat is belőle. Ezt nem érdemes rögtön elkölteni, hasznosabb, ha félreteszed. Így nagyobb anyagi biztonságban lehetsz, ugyanis egy váratlan kiadást fedezni tudsz belőle.

Pénzt kell félretenni akkor is, ha valamilyen nagyobb értékű eszközt (például laptopot vagy biciklit) szeretnél vásárolni. Ha a megtakarított pénzedet befekteted – vagyis lemondasz a megtakarításod használati jogáról hozam reményében -, akkor ugyan nem juthatsz hozzá akármikor, de ha okosan használod gyarapodni fog.

Befektetés esetén a pénz kamatozik, ami ellensúlyozza az inflációt (a pénz értékének a csökkenését) sőt, akár meg is haladhatja azt, azaz nőhet a vagyonod.

Általában igaz, hogy minél kockázatosabb egy befektetés, annál nagyobb a hozama, és értelemszerűen annál nagyobb haszonra tehetsz szert. Fontos még, hogy ha befekteted a pénzed valamelyik pénzintézetnél, akkor egy bizonyos ideig (néhány hónapig vagy akár több évig) ahhoz nem tudsz hozzáférni, vagy ha mégis fel szeretnéd használni, akkor semmilyen, vagy jóval kisebb kamatot fogsz kapni. Esetenként a befektetés feltörése pénzbe is kerülhet.

A befektetésekről bővebb információkat az Értem a Pénzem kisokosban találhatsz, de mi is foglalkoztunk vele korábban. Ha gyűjtesz valamilyen tárgyat, vagy nagyon értesz egy területhez, akkor akár gyűjteménybe vagy vállalkozásba is fektetheted a felhalmozott tőkédet.

Bárhogy döntesz fontos, hogy mindig jól átgondold, mit csinálsz a pénzeddel, hiszen egy rossz döntés miatt akár több évnyi gyűjtögetés válhat semmissé.

Ha nincs elég pénzed

Előfordulhat, hogy több pénzre van szükség, mint amennyi rendelkezésedre áll. Kölcsön lehet kérni szülőktől, barátoktól, és bankoktól is. Hitelfelvételkor hamarabb költöd el a pénzed, mint hogy azt megkerested volna, ezért cserébe a bank kamatot számol fel, illetve egyéb költségeket is kiszámlázhat. Ez a hitel ára. Százalékosan ezt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutatja meg. A kölcsönt legtöbbször részletekben kell visszafizetni.

A hitelfelvételnek általában feltétele a rendszeres havi jövedelem, de még akkor sem feltétlenül érdemes ehhez folyamodni, ha rendelkeztek fizetéssel. A hitel akkor lehet hasznos, ha belátható időn belül nem tudnátok összegyűjteni elegendő pénzt egy mindenképpen szükséges dolog megvásárláshoz (például lakás) vagy ha jelentősen megnövelné a bevételeteket egy drága eszköz beszerzése.

Egy kertészeti cég számára ilyen lehet egy markológép. Diákként valószínűleg ilyen helyzetbe nem fogsz kerülni, de ez nem azt jelenti, hogy semmilyen formában nem találkozhatsz hitelekkel, hiszen közkedvelt például a Diákhitel, amiről részletesen itt írtunk. Közös jellemzőik a diákhiteleknek, hogy kedvezők a feltételeik, és alacsony a kamatuk az állami támogatásnak köszönhetően.

Ezeket sem érdemes meggondolatlanul felvenni, hiszen a pénzt ebben az esetben is vissza kell fizetni. Amennyiben többet szeretnél tudni a hitelekről az Értem a Pénzem kisokosban további információkat találhatsz.

Menj biztosra!

Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor érdemes elmélyülnöd a biztosítások világában is. Lényegük, hogy egy havidíj ellenében (meghatározott felételek szerint) anyagi támogatást nyújtanak egy előre nem látható esemény bekövetkeztekor.

Ilyen lehet például egy külföldi baleset, egy lakástűz, vagy az, ha ellopják a kerékpárodat a vonatállomásról. Fontos, hogy egy biztosítás megkötése előtt alaposan tanulmányozd a feltételeket, nem minden esetben fizet a biztosító.

Az Értem a Pénzem kisokosban a biztosításokról is találhatsz további hasznos információkat. Ezen felül, ha érdekelnek a részletes és naprakész infók, tanácsok, akkor a Pénziránytű egy Pénzbook nevű Facebook és Insta oldallal valamint You-Tube csatornával is rendelkezik, amelyekre érdemes vetni egy-egy pillantást!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved