Spontán buli a tereszokon, mennyire fér bele? – Etikett szakértőnk válaszol


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Kinyitottak a teraszok, amelyeknek a környékén spontán bulik alakulnak ki a nyár megérkezésével. Azonban ahogy étterem és étterem között is vannak különbségek, úgy a teraszokon való viselkedésnek is megvannak a írott és íratlan szabályai, amivel nem árt tisztába lennünk. Kérdéseinkre Kibédi Varga Katalin az etikett iskola vezetője válaszolt.

Kezdjük máris az elején a témát a betérésnél és helyfoglalásnál. A teraszok esetében számtalan kialakítást találunk:  van ahol elkerítik, de van ahol gyakorlatilag a sétányra teszik ki az asztalokat. Hogyan és honnan illik megközelíteni a szabad asztalokat?

Sok étterem, bár teraszán van egy “bejárat”, amin áthaladva kell megközelíteni az asztalokat. Bejárat esetén illetve annak hiányában is, illik megkérdezni egy pincért, hogy hova ülhetnénk le, van-e szabad asztal.

Illik-e a sétány oldaláról „támadva” lecsapni a megüresedő asztalra?

Nem illik, ilyen esetben is meg kell kérdezni a pincért, hogy szabad-e az asztal, nem foglalta-e le valaki előzetesen.

Teraszok esetében van szabály arra, hogy a nők és a férfiak milyen sorrendben haladjanak, „lépjenek be”?

A férfi megy elöl, a nő követi. Amennyiben pincér kisér az asztalhoz, a sorrend: pincér, nő, férfi.

Teraszok esetében sokszor kérdés, hogy a teraszon felszolgálnak, vagy esetleg be kell menni rendelni? Ezt hogyan érdemes, lehet kideríteni?

Meg kell kérdezni a pincért.

Ezeken a helyeken hajlamosak vagyunk hosszan elüldögélni és beszélgetni, ugyanakkor ez a teraszt üzemeltetőjének nem biztos, hogy jó üzlet. Mennyit illik rendelni, ha hosszabban akarunk üldögélni?

Ha kevés a vendég maradhatunk nyugodtan, de egy zsúfolt étterem, bár teraszán már más a helyzet. A helyiség üzemeltetőjének az a célja, hogy pörögjön a fogyasztás, ezért nem nézik majd jó szemmel, ha sokáig üldögélünk leszedett teríték, vagy üres poharak mellett. Ilyenkor számíthatunk arra, hogy a pincér majd megkérdezi, hogy kérünk-e még valamit.

Ezt első alkalommal még udvariasan háríthatjuk, de amikor félóra múlva újra felteszi a kérdést, akkor már vagy rendelnünk kell valamit, vagy kérnünk kell a számlát és távozzunk.

Spontán bulik a teraszokon, mennyire fér bele? Arra gondolunk amikor egy asztalnál egyre nagyobb és nagyobb társaság gyülekezik, akik már csak a létszámukból adódó módon egyre hangosabbak lesznek. Hogyan kerülhetjük el, hogy akaratunkon kívül egyre nagyobb társaságban beszélgetünk ilyen helyeken?

Nem értem a helyzetet mert, ha egy kisebb társaság egyeztet előre, hogy egy beszélgetős estét terveznek, akkor meg lehet állapodni abban, hogy az este folyamán senki sem küldözget üzeneteket haveroknak, hogy csatlakozzanak. Ha a többiek váratlanul, hívatlanul csapódnak a társasághoz, és a hangoskodás nekünk már nem tetszik, nincs más választásunk mint elköszönni és távozni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved