Sweat avagy az influencerek titkos élete


Ana (17éves) - 3 hónapja

Ahogy a közösségi média és azon keresztül az influencervilág is egyre nagyobb teret hódít, úgy születik egyre több, a témához kapcsolódó alkotás, film. A tavalyi Fake famous után idén a Sweat című svéd-lengyel koprodukció kerül a mozikba, ami egy fitness influencer, Sylwia három napját ábrázolja.

Sylwia mindent elért az életben, amire az emberek vágynak. Gyönyörű, sportos, sikeres vállalkozása és hatszázezer instagram követője van. A csillogás azonban nem mindig tudja takarni a végtelen magányt és szeretetéhséget, ami a lányt eltölti. Röviden összefoglalva ez a film tartalma, amit azonban sajnos nem tud mindig tökéletesen átadni.
Rendkívül erős és őszinte pillanatok keverednek a hatásvadász képsorokkal, néha éppen eleget mondanak a szereplők, de gyakran túl sokat beszélnek, kimondva azt is, amit a nézőnek magának kéne finom jelekből felismernie.

A film tehát meglehetősen hullámzóra sikerült, a témája azonban, az influencervilág csillogása mögötti valóság, ennek ellenére érdekes.

Azt, hogy az influencerek élete sem tökéletes már nem nagyon kell senkinek magyarázni, hiszen lassan több szó esik erről, mint a szakma kétségtelen előnyeiről. Ennek ellenére a film szereplői megdöbbentek, amikor Sylwia egy olyan videót osztott meg, amiben sírva beszél arról, hogy mennyire vágyik egy társra.

Mintha a film legalább tíz évvel korábban játszódna, amikor még ritkák voltak az ilyen jellegű tartalmak. Manapság, ha egy influencer a gyengeségét is megmutatja a követőinek, akkor gyakran több támogatást és bátorítást kap, mint előtte, de a film úgy látszik erről elfeledkezett.

Hiába volt a magányra való ráébredés a film témája, a legmegdöbbentőbb eseményeket mégsem ez a cselekményszál mutatta be, hanem az, amikor Sylwiát elkezdi az autójából figyelni egy követője, amit a lány azonnal zaklatásként értelmez, és miközben ellene védekezik, észrevétlenül engedi be az igazi veszélyt a saját lakásába. A film ezen szála szinte már kicsit túl erősre is sikerült, és nem is illeszkedett tökéletesen a történetbe.

A téma láthatóan foglalkoztatta a rendezőt, de szerintem célszerűbb lett volna egy külön filmet szentelni neki, mint belesűríteni Sylwia három napjába, amiben már enélkül is volt éppen elég kidolgozásra váró kényelmetlen téma.

A film legnagyobb erőssége talán éppen ez a kényelmetlenség. A jelenetek hosszúak, és gyakran azt kívántam magamban, hogy legyen már egy vágás, lássunk valami mást, ne kelljen tovább ezt néznem. De az élet sem így működik. A rendező kíméletlenül nyújtja hosszúra a feszültséggel teli jeleneteket, miközben gyakran csak Sylwia arcát látjuk, és majdnem olyan kényelmetlenül érezzük magunkat, mint ő a saját influencer szerepében.

A film szereplői közül mindenképpen ki kell emelnem Sylwia édesanyját játszó Aleksandra Koniecznat, aki az egyik, szokás szerint hosszúra nyúlt jelenet fő mozgatórugója, és kiválóan alakítja a lánya életével titokban elégedetlen édesanyát. Nem véletlenül ez a film egyik legerősebb pillanata.

Sylwiát játszó Magdalena Kolesnik leginkább azokban a jelenetekben erős, amikor influencerként kell viselkednie, ilyenkor döbbenten ismertem fel a hasonlóságot az ő és a valódi influencerek viselkedése között.Vajon az ő posztjaik mögött is egy Sylwiáéhoz hasonló világ rejtőzik?

A film mondanivalója az, hogyha ez így is van, akkor sem számít. Az első jelenet és az utolsó meglepően hasonlít egymásra, keretbe zárja a történetet. Sylwia színpadon ugrál, edz, villódznak a fények, szól a zene, mindent beterít a (hamis?) csillogás. A nézőnek pedig ezt látva talán a saját élete is eszébe juthat…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved