Webshopkórosok figyelem, ezek a vámszabályok léptek életbe


Tomi (14éves) - 3 hónapja

Ha valaki vérbeli Aliexpress függő, vagy gyakran rendel a távol keletről, valószínűleg tudja, hogy eddigi vámszabályok szerint minden küldemény áfa- és vámmentes volt, amely nem érte el a 22€-s értékhatárt. Azonban a július 1-jén érvénybe lépett új EU-rendelet alapján már más szabályok érvényesek az Európai Unión kívülről érkező csomagok esetében. Ha te is szoktál külföldről rendelni és érdekelnek az újonnan felmerülő költségek, tarts velünk, mert a mai cikkünkben kivesézzük az új protokollt.

Ahogyan azt korábban említettem, a korábban EU-n kívülről rendelt csomagok esetében eddig nem kellett megfizetni az Általános Forgalmi Adót, ami július 1-jétől már a legtöbb webshopban bele van kalkulálva a végösszeg (termék+szállítási díj) árába. Ezek a boltok integrálták az úgynevezett IOSS rendszert, így a termék árával és a szállítással együtt fizetjük ki az áfát. 

A nagyobb multik, például az Amazon, az Aliexpress és a BookDepository már alkalmazták ezt a rendszert, azonban amennyiben olyan webshopból rendelünk, ahol nem számítják fel az áfát, ott a Magyar Postának kell kifizetni az áfát, a vámköltségekkel együtt. Amennyiben a csomag nem a Posta által, hanem egy csomagküldő szolgáltalással (pl. DHL, GLS, Fedex, UPS stb.) érkezik, így nekik kell megfizetnünk a költségeket.

Fontos tudni, hogy ezek az új szabályok csak az Európai Unió tagállamain kívülről érkező csomagok esetén érvényesek. Amennyiben az EU-n belülről rendelünk, nem kell vámot, sem pedig vámkezelési költséget fizetnünk! Az ÁFA ugyanakkor az EU-n belül értékesített termékekre is vonatkozik.

Azonban a legnagyobb változások a vámolás terén érvényesülnek: ahogyan azt korábban említettem, július 1-je előtt a 22€-s értéket meg nem haladó küldemények esetében nem kellett sem áfát, sem vámot fizetnünk. Július 1-jétől bármilyen értékben rendelünk, már áfával, és 150€-s értékig vámkezelési költséggel is terhelik a küldeményt.

Ez annak a kezelési költsége, hogy a csomagon feltüntetett kereskedelmi ár alapján a Posta megállapítja, hogy a csomag értéke 150€ alatti. Ezt hívjuk vámkezelésnek, és ennek a költsége a csomag értékétől függően 399 és 1899 forint között mozog. Alább felsoroljuk a felmerülő költségeket.

 • IOSS áfafizetési mód alkalmazása esetén (ha már a webshopban megfizettük az áfát) ez az összeg 0€-tól 150€-ig terjedően 799 forint, azonban ha online fizetjük meg a vámkezelési költséget, akkor csak 399 forintot kell fizetnünk.
 • Speciális vámkezelés esetén (ha nem fizetünk áfát az adott termék megrendelésekor):
  • 0€-10€: 799ft, online fizetve 399ft
  • 10,01€-22€: 899ft, online fizetve 499ft
  • 22,01€-50€: 999ft, online fizetve 599ft
  • 50,01€-100€: 1399ft, online fizetve 899ft
  • 100,01€-150€: 1899ft, online fizetve 1399ft

Ahogyan azt fentebb leírtam, ha online fizetjük ki a vámkezelést, 4-500 forinttal olcsóbb lesz a vámkezelés. Hogyan is történik ez? Amikor a Posta megkapja a külföldi küldeményt, emailt vagy SMS-t küld a teendőinkkel (néhány esetben fel kell tölteni egy dokumentumot, esetleg a rendelést visszaigazoló emailt, hogy meg tudják állapítani a csomag értékét). 

Ugyanebben az üzenetben lehetőségünk van kifizetni a vámkezelési költséget (150€ fölött a vámot is) egy online fizetőkapun, a bankkártyánk segítségével. Ha ezt nem tesszük meg addig, míg a kézbesítő meg nem hozza a küldeményt, akkor már csak utánvéttel tudjuk megfizetni ezt a költséget, 4-500 forinttal drágábban.

Az új szabályozás előnye, hogy a nagyobb online boltok elkezdtek európai raktárakat üzemeltetni. Az Aliexpressen például sok esetben ki tudjuk választani, hogy melyik raktárból küldjék. Ilyenkor érdemes egy európai országból kérni a küldeményt (pl. Franciaország, Olaszország, Csehország) Kína helyett, ilyenkor ugyanis nem kell vámot fizetni.

Az IOSS-kompatibilis áruházak többnyire külön jelzik a részletes árösszesítőnél, hogy benne van-e az árban az áfa. Ez többnyire “taxes” vagy “VAT” néven jelenik meg részösszegként, (első kép) vagy külön jelzik, hogy az ár tartalmazza (második kép).

Felmerülhet a kérdés: az ajándékokkal mi lesz? Az ajándékok ugyanis 45 euróig nem voltak vámkötelesek. Az új vámszabályok nem változtatnak az ajándékok vám kötelességéről, így az Európai Unión kívülről érkező ajándékok után sem kell vámot fizetni a fent említett értékhatárig.

Én ezt a kiskaput kihasználva már kétszer kértem meg az Aliexpresses eladókat, hogy adják fel ajándékként a csomagokat, így nem kell vámot fizetnem.

Fontos leszögezni, hogy a július 1. előtt rendelt kütyükre is vonatkozik az új vámkezelés, de csak akkor, ha azok július 1. után érkeznek meg az országba.

További információk: posta.hu/vam2021

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Magyar Posta

2017 Kidsnews | All rights reserved