A szexuálisan felajzott mérges tengeri kígyók tévesen kígyónak vélhetik a búvárokat a párzási időszakban


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Három ausztrál egyetem kutatói, akik a Nagy-korallzátonynál dolgoztak, észrevették, hogy az olíva tengeri kígyók (Aipysurus laevis), különösképpen a hímek többször is megközelítették a búvárokat, uszonyaik köré tekeredtek, majd lecsaptak a fényképezőgépeken látható tükörképükre, mindeközben gyors, rángatózó mozgást végeztek. A különös viselkedést télen, a szaporodás idején figyelték meg a kutatók jellemzően.

Ez az agresszív viselkedés a Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerzői – Tim Lynch,( hobarti CSIRO kutatóintézet), Ross Alford, ( townsville-i James Cook Egyetem) és Richard Shine, ( sydney-i Macquarie Egyetem) – szerint annak tulajdonítható, hogy a szexuálisan felajzott tengeri kígyók tévesen kígyónak vélték a búvárokat, és riválisként vagy potenciális partnerként azonosították őket.

Closeup of an Olive Sea Snake (Aipysurus laevis). Lighthouse, Ribbon Reefs, Great Barrier Reef

Mint a kutatók is megjegyezték, ez az elmélet első hallásra őrültségnek tűnhet már csak az ember és kígyó méretei és alakja közötti különbség miatt is, ugyanakkor tapasztalataik alapján mégis ez a legelfogadhatóbb magyarázat.  

A kutatók úgy vélik, a tengeri kígyók valószínűleg nem látnak jól a víz alatt, és ezért nem tudnak különbséget tenni ember és kígyó között.

Más tengeri fajoknál – köztük hím delfineknél, dugongoknál, oroszlánfókáknál és tengeri teknősöknél – már korábban is megfigyelték, hogy felajzott állapotban célba veszik az embereket, de mivel a nagyméretű olíva tengeri kígyók képesek megharapni az embert, és halálos a mérgük, a tét a Aipysurus laevis tévedése kapcsán sokkal nagyobb.

A kutatók azt tanácsolták a búvároknak, hogy a tengeri kígyó jelenlétében maradjanak nyugton, és hagyják, hogy a kígyó megvizsgálja őket, nem valószínű, hogy harapni fog. Ez csak akkor következhet be, ha az állat fenyegetve érzi magát vagy megsérült. “A menekülési kísérlet valószínűleg hiábavaló, és még fokozhatja is a kígyó agresszivitását” – fűzték hozzá.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved