Agatha Christie: Az ABC- gyilkosságok, vajon ezúttal Poirot cserben hagyják a szürke agysejtjei?


Alina (16éves) - 2 hónapja

Aki szereti Agatha Christie-t, és szívesen olvasna arról, hogy Poirot hogyan birkózik meg egy sorozatgyilkos megtalálásával, miközben egész Anglia őt figyeli, annak mindenképpen ajánlom ezt a könyvet.

 A híres Hercule Poirot már sok nyomozáson vett részt és számos bűntény felderítésében kérték már segítségét. Ő pedig minden egyes alkalommal olyan könnyedséggel tárta fel az ügyet, mintha csak egy keresztrejtvényt fejtett volna meg.

A történet azzal kezdődik, hogy egy ABC aláírással rendelkező levél jut Poirot birtokába, melyben a gyilkos előre figyelmezteti őt terveiről és megadja a merénylet helyszínét és időpontját is. Az olvasó azt, hinné, hogy ennél egyszerűbb dolga nem is lehetne Poirotnak. Azonban a gyilkosság bekövetkezik, és kis idő elteltével egy újabb levél érkezik, ekkor már komolyabban veszi a dolgot a rendőrség is, de nem jutnak előrébb, hiszen semmit nem tudnak a gonosztevőről. Majd jön a következő levél, és lassan kiderül, hogy ez a titokzatos ABC látszólag indíték nélkül csupán az áldozat nevének kezdőbetűje alapján válogat. Az első levél volt A majd B, C és így tovább… Az idő egyre csak fogy, a nyilvánosság is tudomást szerez a sorozatgyilkosról, egész Anglia erről beszél, és Poirot nem jut egyről a kettőre. Vajon ennek az őrült embernek lesz esélye eljutni a Z-ig?

Ebben a regényben egy nagyon érdekes újdonságot vettem észre, amihez hasonlót még nem olvastam. Agatha Christie rendkívüli képzelőerővel rendelkezett, részben emiatt is szeretik ennyien a műveit, de én úgy gondolom, hogy egy-két története már annyira hihetetlen, hogy nehezen hiszi el az ember, hogy a valóságban is megtörténne az adott esemény, és ez szerintem el tud venni a nyomozás izgalmából.

Viszont ebben a regényben, a szinte már elképzelhetetlen részek mellett volt valami nagyon valóságos abban, ahogy Poirotnak szembe kellett néznie azzal a bizonyos sorozatgyilkossal.

Ahogy a könyvben is szó van róla, Poirotnak általában sokkal intimebb nyomozásokban kellett eddig részt vennie, ahol valaki meghal, ő végig hallgatja az áldozat hozzátartozóit, majd a tények és a gyanúsítottak lelkivilágát megvizsgálva eredményre jut.

Azonban az ABC gyilkosságoknál Poirot nagyon nehéz helyzetbe került. Idő elteltével egyre nagyobb nyomás helyezkedett a vállára, amiatt, hogy minden újságban erről az esetről volt szó, mindenki kérdésekkel bombázta, és ő nem tudott semmi mást tenni azért, hogy a megoldáshoz közelebb jusson, mint várni. Amikor én olvastam a könyvet többször is azt gondoltam, hogy vajon mi lesz akkor, ha Poirot nem kapja el a gyilkost?

 Amiért fontosnak találom ezt kiemelni az az, hogy eddigi olvasmányaim alatt Poirtot soha nem került ilyen kilátástalan körülmények közé, mindig könnyedén kikövetkeztette, hogy ki a tettes, csak ki kellett várni amíg el is mondja a megoldást, de mindig biztos voltam abban, hogy kiderül az igazság.

Agatha Christie mindig figyelt a karakterek lelki világára és nagyon mély, összetett személyiségeket tudott felépíteni az oldalakon, de Poirot olyan okos és éles eszű ember, hogy emiatt nekem ő mindig kilógott egy kicsit az élethű és sokrétű karakterek közül. Azonban ebben a regényben ez megváltozott, Poirtot elbizonytalanodása a nyomozás alatt, és az ezzel jövő feszültség olyan valóságos keretek közé helyezte számomra a történetet, amiben Poirot is sokkal emberibb lett. Hiszen minden ember életében vannak olyan pillanatok, amikor egy akadály túl nagynak tűnik, és úgy néz ki mégse fog sikerülni az, amibe belekezdett. De ettől csak még izgalmasabb lett a könyv olvasása, mert kíváncsi voltam, hogy vajon a dolog végére tud-e járni a kedvelt nyomozónk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved