Augusztus 15. – Ezen a napon nyitották meg a Panama-csatornát


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

1914-ben ezen a napon nyitották meg a Csendes- és az Atlanti-óceánt összekötő Panama–csatornát. Az 1880. január 1-én kezdődő építkezésen dolgozók száma meghaladta a 20 000 főt, akiket különböző trópusi betegségek tizedeltek az embertelen munkakörülmények miatt.

1885-re rájöttek, hogy képtelenség lesz a csatornát a világóceán szintjére mélyíteni, ezért a terveket módosítani kellett. A mérnökök ezután már a csatorna két végén lévő zsilipekkel képzelték el a hajóforgalom biztosítását.

A 77 kilométer hosszú Panama-csatornát ma már 17 mesterséges tó és számtalan kiszélesített természetes-, illetve mesterségesen létrehozott csatorna, valamint két zsiliprendszer alkotja.

Mivel a projekt finanszírozásával is komoly problémák adódtak 1886-ban az első csatornatársaság égisze alatt beszüntették a munkálatokat, és csak 1894-ben kezdték újra, akkor már az Egyesült Államok felügyelete alatt.

Az emberiség történetének egyik legnagyobb vállalkozásában becslések szerint több mint 27 ezer ember vesztette életét, ugyanakkor a csatornának köszönhetően a kereskedelmi hajóutak a felére lerövidültek, így óriásai löketet adott az iparágnak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

erdekesvilag.hu

wikipedia.hu

képek: Wimimedia Commons, Flickr

2017 Kidsnews | All rights reserved