Augusztus 22. – Ma van a Nemzetközi Vöröskereszt születésnapja


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

1864-ben ezen a napon jött létre a Nemzetközi Vöröskereszt, amely a pártatlanság, a függetlenség, az emberiesség és az önkéntesség elvei alapján működő globális segélyszervezet. 

A szervezet angol megnevezése: International Committee of the Red Cross, ezért kezdőbetűi alapján ICRC rövidítéssel is szoktak rá hivatkozni.  Bár ma már feladatai közé tartozik a békeidőben bekövetkező, nagy tömegeket érintő természeti katasztrófák áldozatainak egészségügyi és anyagi támogatása,

alapításakor a fő feladatának a harctéri sebesültek ellátását tűzte ki célul.

A szervezetnek az elmúlt több, mint másfél évszázadban, majd minden háború sújtotta övezetben megjelentek önkéntesei, hogy emberek millióinak életét mentsék meg.

Érdekesség, hogy az alapító Henri Dunant nem katona, hanem egy svájci kereskedő volt, aki teljesen véletlenül keveredett a szárd–francia–osztrák háború döntő ütközetének brutális és megdöbbentő helyszínére, ahol szinte sokkolta a 30 000 sebesült látványa.

Elhatározta, hogy segít a sebesülteken ezért a környékbeli lakosságból ápolókat toborzott és igyekezett velük közösen elsősegélyben részesíteni őket. Miután Dunant végzett a solferinói csatatéren, hazájában kampányt indított egy olyan segélyszervezet megalapításáért amely a felektől függetlenül ellátja a harctéren megsérült katonákat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved