Augusztus 27. –Egy házasság ára


Fóris Kinga (16éves) - 2 hónapja

Ezerkilencszázhuszonkettő december 23-án jött világra Duda Éva, az édes kisbaba, aki ekkor még mit sem sejtett arról, hogy ő egyszer nem is Duda Éva, hanem Dévay Camilla lesz. Dévay Camilla, a börtönt ártatlanul megjáró, koncentrációstábort is túlélő, karrierjében tönkretett, teljesen ellehetetlenített, küzdelmes sorsú színésznő.

Az ugyancsak színművésznő, Kossuth-díjjal jutalmazott Udvaros Dorottya édesanyja. Udvaros Béla rendező felesége, akinek szerelme mellett tett hitvallása okán erősen megtörték pályáját a kommunisták. Ám ne szaladjunk ennyire előre az időben, csak lépjünk előre öt évet.

Ekkor ezerkilencszázhuszonhetet írtak a naptárban. A kicsi Éva ez év egyik napján azt mondta: ha nagy lesz, olyan szeretne lenni, mint Greta Garbo. A lányka ettől kezdve eme álmáért harcolt, s mikor az 1940-es évek első felében felvették a Színművészeti Főiskolára, úgy tűnt, valóban sikerül elérnie célját, s elismert, körülrajongott színésznő lehet majdan. Hiszen, mint hamar kiderült, rendkívül tehetséges is volt a leány, az időközben Dévay Camilla nevet fölvevő egykori Duda Éva. Harmadéves korában máris hatalmas megtiszteltetés érte: őt választották ki, hogy eljátssza a Csongor és Tünde című színdarab női főszerepét. Épp az előadásra gyakorolt társaival együtt, amikor egyszer csak megszakították a próbát, s kihallgatásra vitték Camilla-t.

A vád: a nyilasokat segítette. Szerencsére kiderült ártatlansága, s elengedték, de Tünde szerepét elvesztette, és a fiatal nő életének első abszurd mozzanata mintha előre vetítette volna későbbi kudarcokra ítélt sorsát. Egyelőre azonban úgy látszódott, minden a legnagyobb rendben van: 1947-ben Camilla sikerrel végzett a főiskolán, s rögtön utána leszerződtette a Nemzeti Színház.

Csakhogy hamar letűnt a színésznő bizonytalan szerencsecsillaga: csupán egy évig játszott, amikor koholt vádak folytán három évre börtönbe zárták, majd ugyanennyi ideig a kistarcsai koncentrációstáborban szenvedett. Miután kiengedték, Radványi László leszerződtette kecskeméti színházába Udvaros Bélával egyetemben, aki ekkor már Camilla férje volt, 1954. augusztus 27. óta.

Nagy szüksége is volt a fiatal házaspárnak Radványi László segítségére és kedvességére: Udvaros Béla rendezőt, mivel “rosszul nősült”, mintha hirtelen elfeledte volna mindenki. Évekig akadályozták, hogy rendezhessen, ahol tudtak, keresztbe tettek neki. A kommunisták eme lépése jelképezte egész igyekezetüket, mellyel most is azon voltak, hogy az asszony ne boldogulhasson.

Hiába volt Dévay Camilla hatalmas tehetség, a kecskeméti nézők bálványa, alakította olyan élethűen szerepeit, mint kevesen, nem engedték vendégszerepelni, nem részesítették elismerésben, úgy tettek, mintha nem is létezne.

Két évtizedet követően a szerencsétlen színművésznő belefáradt a folytonos küzdelembe, s 1976-ban befejezte színészi pályafutását. A színpadnak való hátat fordítása után ugyancsak hozzávetőlegesen húsz éven át tartott életének utolsó szakasza, amint az azt megelőző is. A sorsdöntő búcsútól fogva csendesen, bezárkózva élt a művésznő otthonában egészen addig, míg élete utolsó felvonásának függönye is leereszkedett ezerkilencszázkilencvennyolc november 10-én.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved