Augusztus 28 – Amikor megismerte a világ az AIDS-t


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

1981. augusztus 28-án az Amerikai Nemzeti Közegészségügyi Központ közzétette, hogy azonosítottak egy vírus által előidézett, 100 százalékos halálozással járó, az immunrendszert megtámadó betegséget, amelyet az angol rövidítése után AIDS-nek neveztek el.

A kutatások eredményei szerint a vírus terjedése korábbra, egészen 1959-ig vezethető vissza, és a szakemberek véleménye szerint először Fekete-Afrikában alakult ki.

A bejelentés óta eltelt évtizedekben már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek kerültek kikísérletezésre, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható vagy akár meg is szüntethető annak ellenére, hogy ezek a gyógyszerek valójában nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, csak lelassítják az immunrendszer pusztulását.

2016-ban készült világtérkép, amely országonkénti megosztásban mutatja a betegek számát.

Az AIDS-t okozó HIV-fertőzés vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék és anyatej útján terjed képes terjedni, jellemzően az óvszer nélküli közösülés és a megosztott tűs injekciós kábítószer-használat révén. A fertőzést 8 hét elteltével lehet kimutatni.

A betegség lefolyása öt szakaszra osztható:

  1. szakasz: HIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg nem AIDS-es.
  2. szakasz: Primer vagy akut HIV tünetegyüttes – a HIV fertőzést követő 3-6 hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyarószerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak.
  3. szakasz: Krónikus tünetmentes HIV betegség – Semmilyen klinikai tünet nincs, az immunrendszer funkciója kielégítő, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik, a CD4+ T-limfociták száma folyamatosan csökken. Ez az állapot 3-8 évig tart.
  4. szakasz: Tünetes HIV betegség– Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. Nyirokcsomó-megnagyobbodás, fogyás, lázrohamok, éjjeli izzadás, szájpenész, övsömör jellemzi.
  5. szakasz: Kifejlett HIV betegség, AIDS stádium – Megjelennek a toxoplazmák az agyban, gombás fertőzések a bőrön, bronchitis és/vagy tüdőgyulladás, Kaposi-szarkóma. Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hirmagazin.eu, wikipedia.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved