Augusztus 3.- Mindenki Árpi bácsija lett a Magyar Köztársaság elnöke


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Hazánk modern kori legnépszerűbb politikai szereplője, mindenki Árpi bácsija, azaz Göncz Árpád ezen a napon 1990-ben lett először hazánk köztársasági elnöke.

Egy évvel korábban 1989. október 20-án az Országgyűlés elfogadta a magyar választási törvényt és három nappal később kikiáltottak a Magyar Köztársaságot.

1990. március elsején az országgyűlés a közvetlen elnökválasztás mellett döntött és az addigi házelnököt Göncz Árpádot javasolta köztársasági elnöknek. 

A titkos szavazáson 295 igen és 13 ellenszavazattal elsöprő győzelmet arató Göncz Árpád egészen az évezred végéig, 2000-ig látta el ezt a tisztet.  A mindenki Árpi bácsijának becézett író, műfordító politikus számos díjat és elismerést kapott.

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket, akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei, akiknek nincs eszközük megvédeni Önmagukat, s akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.”

– mondta Göncz Árpád parlamenti felszólalásában, 1990. augusztus 3-án.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Fotó: Szilágyi Lenke

2017 Kidsnews | All rights reserved