Augusztus 30.- A második bécsi döntés


kidsnews (127éves) - 3 hete

1940. augusztus 30- született meg a második bécsi döntés, amelyet a magyar–román területi vita ügyében egy német–olasz bizottság hozott meg. Hitler kiegyensúlyozott végeredményt akart, szerette volna ugyanis elkerülni, hogy a szövetségesei háborúba keveredjenek egymással. A második bécsi döntés értelmében Magyarország visszakapta Romániától a trianoni békeszerződéssel elcsatolt Észak-Erdélyt. 

A kihirdetett döntés értelmében Magyarország Erdély területéből mintegy 43 000 négyzetkilométert kapott vissza, amelynek 2,4 milliós lakosságából – az 1941-es népszámlálás szerint – 54%, azaz 1,3 millió fő vallotta magát magyarnak.

Kézdivásárhely, Gábor Áron tér a magyar csapatok bevonulása idején, szemben a Malom utca. A felvétel 1940. szeptember 13-án készült. / forrás: fortepan.hu

Ezt megelőzően Romániával szemben a Szovjetunió, Bulgária is fogalmazott meg területi követeléseket. Mivel Románia is szerette volna elkerülni a háromoldalú fegyveres konfliktust kénytelen volt felekkel tárgyalóasztalhoz ülni. A magyar delegációval folytatott nyolcnapos konferencia ennek ellenére végül sikertelennek bizonyult, így a határvitában az utolsó szó Németországot és Olaszországot illette meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon.hu, wikipédia

kiemelt kép: Csáky István külügyminiszter aláírja a II. bécsi döntést

2017 Kidsnews | All rights reserved