Augusztus 4. – Noblesse oblige: Franciaországban eltörölték a nemesi előjogokat


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A nemesség számára a történelem során mindig és egyetemlegesen biztosítottak voltak a különleges jogok, ilyen volt például a fegyverviselés joga is, ami utalt a nemesség hagyományos szerepére, a társadalom oltalmazásának kötelezettségére. Franciaországban a nemesség az abszolutizmus korában szinte példanélküli kiváltságokat élvezett, még adót sem kellett fizetniük, sőt az úgynevezett paraszti használatért járadékot kaptak a jobbágyaiktól.

A francia forradalom 1789-ben. (Ismeretlen művész alkotása)

Akkoriban a “Noblesse oblige” vagyis a nemesség kötelez, az eredetileg használt értelmezéssel (A nemest társadalmi rangja arra kötelezi, hogy nemes, erényes módon viselkedjen, és példát mutasson a többi rendnek.) szemben tulajdonképpen azt jelentette: a munka rangon aluli. Az érvényesülés útja egyszerű volt akkoriban:

minél jobban tudott valaki hajbókolni, annál nagyobb mértékben jutott a járadékokhoz és méltóságokhoz, rangokhoz.

Az üzlet egyértelmű volt, ha a nemesség csöndben van, nem akar változást, nem politizál az udvar ezt honorálja.  A kialakult helyzet azonban érthető okokból egyre nagyobb társadalmi felszültségeket szült, amely a némi gazdasági válsággal fűszerezve végül is a nagy francia forradalomhoz vezetett.

1789. augusztus 4-én, a “csodék éjszakáján” két mellőzött nemes, Louis-Marie de Noailles őrgróf és Armand d’Aiguillon herceg javaslatára eltörölték az egyházi és a nemesi előjogokat, és minden francia egyenrangú polgárrá vált.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipédia

2017 Kidsnews | All rights reserved