Augusztus 6. -A nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A második világháború végén, 1945. augusztus 6-án, a történelemben először az Amerikai Egyesült Államok légierejének B-29-es bombázója atombombát dobott le a Japánban lévő Hirosima városára.

kép: flickr.com

A bomba addig sohasem látott pusztítást végzett az ipari és katonai központnak számító településen, gyakorlatilag eltűntetve azt a föld színéről.

A becslések szerint 70.000 ember halt meg azonnal, és körülbelül ugyanennyi szenvedett sugárterhelést

amely következtében is megközelítőleg 150.000 ember hunyt el a támadást követő években, évtizedekben.

Mivel Japán kapitulációja nem történt meg az első bombát augusztus 9-én egy újabb, jóval nagyobb hatóerejű követte, amelynek célpontja már Nagaszaki városa volt.  A helyek között fekvő városban 39 ezren azonnal életüket veszítették, majd az év végéig mintegy 70 ezren, 1985-ig pedig további 24 ezren haltak meg. Az utolsó támadás után hat nappal, augusztus 15-én a Japán császár, Hirohito a rádióban jelentette be, hogy megadják magukat és katonái leteszik a fegyvert.

kép: Wikimedia Commons

Bár az amerikai hadvezetés és Henry S. Truman elnök egy esetleges Japán elleni szárazföldi támadás amerikai veszteségeinek kalkulált számadataival igazolta a nukleáris fegyverek bevetésének szükségességét az mégis elborzasztotta a világot.

A hirosimai és nagaszakii támadás emlékére, valamint a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó küzdelemben hozták létre a mai, vagyis az augusztus 6-ai a világnapot. Célja annak garantálása, hogy senki se feledkezhessen meg a tömeges polgári áldozatot követelő támadásokról és hogy tudassa nem szabad soha megengedni, hogy ilyen borzalom bármikor is meg egyszer előforduljon.

Napjainkban egyébként körülbelül 15 ezerre becsülik a bevethető nukleáris robbanófejek számát, ami több mint elég lenne ahhoz, hogy élettelen porsivataggá változtassa a bolygót.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

semmelweis.hu; nepszava.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved