Augusztus 7. – Az IBM Mark I újradefiniálta a számitógép fogalmát


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A két világháború közötti viszonylag nyugalmas időszakot élt az emberiség, de a technikai fejlődés követelte egyre bonyolultabb matematikai feladatok rengeteg szakembert kötöttek le, ráadásul plusz feladatott jelenetet, hogy olyan egyszerű műveletekre bontsák a komplexebbeket, hogy azt mindenki megértse.

Howard H. Aiken a Harvard egyetem végzős hallgatója 1939-ben egy olyan szerkezet kifejlesztésén kezdett dolgozni, amely képes kiváltani az emberi munkaerőt és el tudja végezni az alapvető matematikai műveleteket, az összeadást, a kivonást, az osztást és a szorzást is.

Az IBM segítségével elkészült Mark I-et -a 15,3 m hosszú, 2,4 m magas, 31 500 kilogrammos számológépet- végül 1944 februárjában mutatták be. A méretes szerkezet 800 km huzalból és 3 millió kapcsolásból állt és a kor kihívásainak megfelelve jellemzően katonai célokra oldott meg feladatokat.

Az “Automatic Sequence Controlled Calculator” -nak is nevezett Mark I- nek köszönhetően újradefiniálták a számítógép és a számológép fogalmát is. Ettől a pillanatól kezdve ugyanis a számológép alatt olyan eszközt értünk, amely képes két A és B szám befogadására, valamint a matematikai kombinációk valamelyikének vagy bármelyikének létrehozására.

A “számítógép” pedig egy olyan gépet jelent, amely képes automatikusan elvégezni az ilyen típusú műveleteket akárhányszor elvégzését, sőt képes a szükséges köztes eredmények tárolására is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

harvard.edu

2017 Kidsnews | All rights reserved