Augusztus 8.- Felszínre került az CSS H.L. Hunley, az első amerikai tengeralattjáró


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Mióta a tengeri ütközetek és a hadihajók léteznek, a tengeri hadviselés egyik legfőbb törekvése az volt, hogy megtalálják a módját, hogyan lehetne az ellenség hadihajóit a víz alól észrevétlenül megközelíteni és megsemmisíteni.

Bár ez sokáig teljesen lehetetlennek tűnt a technikai fejlődés, valamint a kísérletező kedvű tengerészek és hadmérnökök munkájának köszönhetően sorra jelentek meg olyan szerkezetek, amelyekkel a víz alá lehetett merülni. A CSS H.L. Hunley, a vasból készült konföderációs tengeralattjáró az alabamai Mobile-ban készült, alapját a legenda szerint egy henger alakú gőzkazán adta.

Mivel tesztelése során még maga a tervező is odaveszett a tengeralattjáró működtetéséhez hét öngyilkos hajlamú tengerészre és egy kormányosra volt szükség.

Bár kétszer is elsüllyedt a hajót a polgárháborútól szenvedő Charlestonba szállították hátha sikerül áttörni a gyilkos tengeri blokádot.

Hosszas előkészületek után a búvárhajó 1864. február 17.  8 óra 47 perckor támadta meg a kifejezetten modernnek számító hadihajót, a USS Housatonic gőzöst majd egy mechanikus torpedóval alig 10 perc alatt elsüllyesztette. Az ügy érdekessége, hogy a megdicsőült Hunley sohasem tért vissza a győztes küldetésről és hollétét 1995-ig homály fedte. A 2000 augusztus 8-ai kiemelése után elvégzett vizsgálatok szerint a legénysége a saját torpedójuk közeli robbanása miatt keletkezett lökéshullám következtében eszméletét vesztve merült a tenger mélyére.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

haborumuveszete.hu

mult-kor.hu

Kép: flickr.com

2017 Kidsnews | All rights reserved