Dinoszauruszok kihalása után sokkal többféle emlős jelent meg a Földön, mint korábban gondolták


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A korai emlősök három új faját azonosították a wyomingi Nagy-vízválasztó-medencében 2001 és 2011 között gyűjtött fosszíliák elemzésével, a maradványok elemzése arra utal, hogy a dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti kihalása után gyorsan kifejlődtek új emlősfajok.

Ezek az őskori emlősök néhány százezer évvel a dinoszauruszok eltűnése után jelentek meg.  A paleontológusok az alsó állkapocscsontok és fogak maradványai alapján további részleteket tártak fel az emlősökről, amelyek őspatások voltak, a modern patás állatok, például a lovak, vízilovak, tehenek és elefántok ősei.

A dinoszauruszok mellett élő, majd kihalásukat túlélő eddig ismert korai emlősök meglehetősen kicsik voltak, jellemzően egér- és patkányméretűek. Ezek az újonnan felfedezett emlősök azonban valamivel nagyobbak lehettek. A Beornus honeyi, a legnagyobb ilyen emlős valószínűleg akkora volt, mint egy házimacska, és nevének egy részét J. R. R. Tolkien A hobbit című regényének Beorn nevű alakváltó szereplőjétől kölcsönözték, mivel az állatnak nagy fogai voltak.

A másik két faj egyike a Miniconus jeanninae, amely gyűrűsfarkú macskához hasonló méretű volt, valamint a Conacodon hettingeri, amelynek mérete az előbbi kettő között lehetett. – olvasható a CNN cikkében.

Az újonnan azonosított ősi emlősök fogazata lehetővé tette a mindenevő életmódot: akár a húsokat és a kemény növényeket is meg tudták rágni, de az is lehetséges, hogy egyszerűen növényevők voltak.

    “Amikor a dinoszauruszok kihaltak, a különböző táplálékhoz és környezethez való hozzáférés lehetővé tette az emlősfajok fejlődését, fogazatuk anatómiájának gyors átalakulását és a nagyobb testméretek kialakulását” – fűzte hozzá Madelaine Atteberry, a tanulmány vezető szerzője, a Coloradói Egyetem geológusa.

A Nagy-vízválasztó-medencéből származó fosszíliák elemzése alátámasztotta azt az elméletet, hogy a dinoszauruszok kihalása után sokkal többféle emlős jelent meg a Földön, mint korábban gondolták, és hogy ezen állatok némelyike evolúciós szempontból fejlettebb volt, mint a más helyeken talált fosszíliák – mondta Jaelyn Eberle, a tanulmány társszerzője, a Coloradói Egyetem geológiaprofesszora.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

A CNN által ismertetett kutatás szerdán jelent meg a Journal of Systematic Palaeontology című paleontológiai folyóiratban. MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved