Egyelőre nem fenyegeti a Földet a Bennu aszteroida sem


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

A korábban 101955,  1999 RQ36 manapság már inkább Bennu névre keresztelt földközeli kisbolygó, amelyet LINEAR projekt keretében fedezték fel 1999. szeptember 11-én, a kisbolygó mérete megközelítőleg 550 méter, keringési periódusa 14 hónap, és sokáig úgy tartották a Földre legveszélyesebb űrobjektum. Azonban a NASA tegnap kiadott jelentése alapján szinte biztos, hogy „elenyésző az esélye, hogy a Bennu aszteroida a Földnek ütközzön”  – állapították meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói az Osiris-Rex űrmisszióján gyűjtött adatok elemzésével.

A NASA projekt keretében az Osiris-Rex több mint két évet töltött a Bennu körül, tanulmányozta és mintát is vett a nagy darab űrkőzetből, hogy jobban megismerje jövőbeli pályáját a Naprendszer belső vidékén. Az adatok, képek és minteák alapján úgy gondolják a tudósok, hogy igen kicsi az esélye, hogy az 518 méter széles aszteroida eltalálja a Földet.

Mostantól 2300-ig 0,06 százalék, vagyis 1 az 1750-hez az esélye az ütközésnek, 2135-ig pedig kizárható, hogy találkozik a Bennu és a Föld. Ennek az évnek a szeptemberében az aszteroida közelebb jön bolygónkhoz, mint a Hold. Davide Farnoccchia, a szerzők egyike elmondta, hogy a kutatók továbbra is figyelemmel kísérik az objektum mozgását, bár aggodalomra nincs ok.

2182 szeptemberében kicsit emelkedik az esélye a becsapódásnak, de csak 0,4 százalékra, vagyis 99,96 százalék a valószínűsége, hogy a Föld abban az évben is megússza a találkozást.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved