Ikrek után most egy hím vörös macskamedve született a Nyíregyházi Állatparkban


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A parkban hét éve együtt élő a nyolcéves nőstény Ting-tingnek és a szintén nyolcéves hím Szecsuánnak korábban ikrei születtek kis panda tenyészpárnak , most azonban egyetlen jelenleg 706 gramm  testtömeggel rendelkező, hím utód jött a világra Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében.

A most 7 hetes utód szürke bundával látta meg a napvilágot s az első hetekben teljesen magatehetetlen volt, a szemei is csukva voltak. Ebben az időszakban Ting-ting az anyaállat szinte egész nap a kicsinyével töltötte napjait, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őt, aki rekord gyorsasággal növekszik és már szülei miniatűr mása. A szerencsésebb látogatók már láthatják a szülőkkel közös kifutón.

A vörös macskamedve (Ailurus fulgens) néven is ismert állatok a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak is használják.

A vörös macskamedve név az állatok medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól másznak fára-félig behúzható karmaik segítségével-, ill. nyalogatják magukat tisztára, mint a macska.

Táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is. A mellső végtagjukon hat ujjuk van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudják szakítani a bambuszhajtásokat.

A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak csupán az 56% töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Tudomásunk szerint jelenleg alig 10.000 egyed él vadon, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése ill. az orvvadászat miatt. ezért különösen fontosak a fajmentő programok az esetükben, azonban a vörös macskamedve fogságban nagyon nehezen szaporodik, ezért számít nagy szakmai sikernek az újabb nyíregyházi szaporulat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Nyíregyházi Állatpark

2017 Kidsnews | All rights reserved