Két ülés, rengeteg jelölt – kit igazol le a Williams 2022-re?


Naan (17éves) - 2 hónapja

Gyorsan elrepült a 2021-es Forma-1-es szezon első fele, és minél közelebb kerülünk az idény végéhez, annál hangosabbak lesznek a 2022-es versenyzőpárosokról szóló pletykák, az egyik legtöbb találgatás pedig a Williams háza táján történik.

A patinás csapat jelenlegi pilótái közül George Russell már harmadik éve erősíti a briteket, míg Nicholas Latifi 2020 után idén is a kékekkel szerepel az F1-ben. Egyik versenyzőnek sincs hosszú távú kontraktusa, így akár mindketten elhagyhatják a Williamst az év végén.

Már hónapok óta foglalkozik a motorsport-média azzal, hogy Russell a Mercedesnél köthet ki a jelenleg rendkívül gyengén teljesítő Valtteri Bottas helyén. A fiatal tehetség 2020-ban már megmutatta tudását a német csapatnál, amikor is a sakhiri nagydíjon a koronavírussal küszködő Lewis Hamilton helyére ugrott be, és mindenkit lenyűgözött bravúros teljesítményével. Latifi is egyre jobban fejlődik a 2020-ban mutatott formájához képest. A magyar nagydíjon meg is szerezte első Forma-1-es pontjait, noha még mindig rendre Russell mögött van mind az időmérőkön, mind a futamokon.

Több pályázó is van az esetlegesen megüresedő ülésekre, őket szedem most össze ebben a cikkben.

Nico Hülkenberg és Daniil Kvyat

Mind Hülkenberg, mind Kvyat rendelkezik bőven F1-es tapasztalattal, jelenleg pedig tartalékversenyzőként segítik csapataikat (a német esetében az Aston Martint, az orosz pedig az Alpine-t). Kvyat a 2020-as szezon után hagyta ott a „száguldó cirkuszt”, miután az Alpha Tauri úgy döntött, hogy a fiatal Yuki Tsunodának ad bizonyítási lehetőséget, míg Hülkenberg 2019 óta nem mondhatja magát teljes állású Forma-1-es pilótának. A Renault elhagyása után 2020-ban többször is visszatért koronavírussal fertőzött versenyzők helyettesítőjeként, minden esetben dicséretre méltó módon teljesítette a rá váró futamokat. Talán a német versenyző ellen szól, hogy már nem számít fiatalnak motorsportos szemmel nézve, 34 évével a mezőny tapasztaltabb pilótái közé tartozna.

Nyck de Vries és Stoffel Vandoorne

A Mercedes Formula E csapatának két versenyzője, akik egyben a német istálló teszt- és tartalékpilótái is, szintén könnyen a Williamsnél köthetnek ki. Az FE 2021-es szezonja augusztus közepén a csapat világbajnoki címével ért véget, míg a pilóták közül de Vries vihette haza a világbajnoki címért járó trófeát. A holland versenyző 2019-ben a Forma-2-es bajnoki címet is elhódította, így csupán a balszerencsének és a versenyzőpiac csekély mozgásának köszönhető, hogy nem került fel az F1-be.

Vandoorne már rendelkezik Forma-1-es tapasztalattal, 2017-ben és 18-ban a McLaren versenyzőjeként belekóstolhatott a széria világába.

Az autó versenyképességének hiányának és rendkívül erős csapattársának, Fernando Alonsónak köszönhetően viszont nem túl szép emlékekkel gazdagodott a két év alatt.

2020-ban második helyen végzett a Formula E-ben, idén viszont komolyan kikapott csapattársától, Nyck de Vriestől, noha ebben a balszerencse is szerepet játszott. Összességében de Vries Williamshez igazolására több esélyt látok, a holland nemcsak, hogy fiatalabb Vandoorne-nál, de az idei szezonban nyújtott teljesítménye is sokkal meggyőzőbb volt.

Jack Aitken és Jamie Chadwick

Ha a Williams versenyzői akadémiájának tagjait nézzük, Aitken és Chadwick pályázik a legnagyobb eséllyel az ülésre. Aitken 2020-ban George Russell pótlásaként debütált az F1-ben a sakhiri nagydíjon, ahol néhány hibájától eltekintve megfelelően helyt állt. Chadwick előléptetése a csapathoz hatalmas dolog lenne, a 23 éves versenyzőhölgynek köszönhetően 1992 óta most először lenne női versenyzője a sorozatnak. Dan Ticktum neve is felmerült a csapatnál, a Forma-2-ben remek teljesítményt nyújtó fiatal brit pilóta viszont nemrégiben kikerült a Williams akadémiájáról, mivel többször is problémás viselkedést tanúsított a pályán kívül.

Valtteri Bottas és Nicholas Latifi

Az egyik legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Russell és Bottas egyszerűen csak ülést cserélnek, és a finn visszatér korábbi csapatához. Igaz, sok oldal cikkezik arról, hogy Bottas az Alfa Romeóval is tárgyalásokat folytat, de sosem lehet kizárni a Williemshez való visszatérésének esélyét. Az is lehetséges, hogy a brit csapat ad még egy lehetőséget Nicholas Latifinek arra, hogy bebizonyítsa, nemcsak a pénzügyi háttere miatt van az F1-ben. Noha Jost Capito csapatfőnök kiemelte, hogy új tulajdonosi körüknek köszönhetően nincs többé szükségük fizetős pilótákra, viszont azt is hozzátette, hogy elégedettek a kanadai fejlődésével.

Capito elmondása szerint addig nem tudnak dönteni a 2022-es felállásról, amíg a Mercedes és Russell nem egyeznek meg a brit tehetség leigazolásáról, arra pedig Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint szeptembertől hamarabb nem kerülhet sor.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved