Másnap máshogy! Kampány indult a fiatal felnőttek tudatos alkoholfogyasztásáért


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Az alkoholfogyasztás a korábban véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát – állapították meg az Imperial College London tudósai, akik szakértői 860 olyan kutatás adatait elemezték, melyek élelmiszerek és tápanyagok fogyasztása és 11 különböző ráktípus kialakulása vagy azok miatt bekövetkező halál kapcsolatát vizsgálták.

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint alkoholfogyasztás a rákbetegség számos fajtájához köthető: például a fej és a nyak megbetegedéseihez (száj-, garat- és gégerákhoz), nyelőcső- és bélrákhoz, valamint mell- és májrákhoz – írja a The Guardian.

Az alkohol azért növeli a rák kockázatát, mert a metabolizmusa során olyan vegyületek is keletkeznek, amelyek a DNS-hez kötődve mutációkat hozhatnak létre, ezek pedig elrákosodhatnak. Az alkohol megemelheti olyan hormonok szintjét is, melyek a mellrák egyes típusainak kifejlődéséhez köthetők.

Általánosságban véve minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul nála valamilyen ráktípus – vélik a tudósok.  

Az Európai Unióban az összlakosság 8,4 százaléka, minden tizenkettedik felnőtt naponta fogyaszt alkoholt – derül ki az unió luxemburgi székhelyű statisztikai hivatalának a 2019-es adatokon alapuló, pénteken közzétett felméréséből. A naponta alkoholt fogyasztók aránya Portugáliában a legmagasabb, ahol a lakosság egyötöde – 20,7 százaléka – iszik napi szinten, ezt követi Spanyolország és Olaszország 13, illetve 12 százalékkal. Ez az arány Lettországban és Litvániában a legalacsonyabb, csupán 1 százalék. Ugyanakkor az is kiderül a felmérésből, hogy e két balti államban a legmagasabb a heti és havi szinten italozók száma, 31,1 és 31,3 százalék.

A tanulmány szerzői szerint kiemelten fontos lenne célzottabb közegészségügyi irányelvek kialakítása, amelyek segíthetnek tudatosítani az emberekben az alkohol és a rák közötti kapcsolatot és ösztönözni őket az alkoholfogyasztás mérséklésére.

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács a spiritsEUROPE támogatásával edukációs kampányt indított azért, hogy a fiatal felnőtteket ösztönözze a tudatos alkoholfogyasztásra.

„Kampányunk célja, hogy az alkoholfogyasztásban is a felelősséget hangsúlyozzuk, ezért a kampány keretében valóban hasznos tartalmakkal segítjük a nagykorú fiatalokat, hogy biztonságosan fesztiválozhassanak úgy, hogy elkerülve a másnaposságot emlékeznek az élményre, és másnap is ott legyenek fejben, készen állva a nyár kiapadhatatlan élményeire. – emelte ki Nagy András a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója.

Szakértők a tudatos alkoholfogyasztásért

„A táplálkozás fontos része a különböző folyadékok fogyasztása, melybe természetesen az alkoholt kisebb-nagyobb mértékben tartalmazó italok is beletartoznak. Dietetikusként úgy gondolom, hogy felnőttek esetén a felelősségteljes, nem mindennapos, mértékletes alkoholfogyasztás a kiegyensúlyozott étrend része lehet, ehhez viszont a lehető legtöbb információt, segítséget meg kell adnunk, hogy az emberek a jó döntést hozhassák meg, mind az ital kiválasztásánál, mind pedig a mérték betartásánál” – emeli ki Antal Emese, dietetikus, szociológus, a kampány egyik szakértő tanácsadója.

Annak érdekében, hogy a fiatal felnőttek még több hasznos tippet és tanácsot kaphassanak az okos fesztiválozáshoz, tágabban a tudatos alkoholfogyasztáshoz, a kampányt szervező Szeszipari Szövetség felkérte Antal Emese mellett Porkoláb-Minarik Annamária klinikai szakpszichológust, mindfulness oktatót, hogy az italmertek.hu oldalon rendszeresen publikálják szakértői tartamaikat.

Porkoláb-Minarik Annamária hasznos tanácsként kiemeli:

„a tudatos alkoholfogyasztás nemcsak azt jelenti, hogy ismerjük mit iszunk, és kontrolláljuk az ital minőségét vagy mennyiségét, hanem azt is, hogy kellő önismerettel rendelkezünk ahhoz, hogy tudjuk, miért iszunk. Ugyanis, ha a problémák előli menekülés megoldása az alkohol, vagy a szorongások oldásának a hatékony, rendszeres eszközeként használjuk, akkor ideje szembenézni a háttérben meghúzódó okokkal, mielőtt olyan mértékben rászokunk az alkohol használatára, hogy elindulunk a függőség útján. Éppen ezért jó, ha minél tudatosabbak vagyunk, mert ez lehetőség számunkra az egészséges út választására, amelybe olykor belefér az a bizonyos néhány, de tudatos koccintás.”

További információk a kampányról:

Másnap máshogy kampány, Emlékezz az idei nyár fantasztikus élményeire!

Web: https://italmertek.hu/

Instagram: https://www.instagram.com/italmertek/

Facebook: https://www.facebook.com/italmertek

YouTube: Italmertek – YouTube

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI, A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács

2017 Kidsnews | All rights reserved