Nem mindegy, hogyan mosod a ruháidat – így őrizhetjük meg a jó állapotukat


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Amikor ruháink kimennek a divatból, megfakulnak, kinyúlnak hajlamosak vagyunk gyorsan megszabadulni tőlük. Ennek is az egyik eredménye, hogy Európában évente 5,8 millió tonna alig használt ruhát dobunk ki, ezzel terhelve a bolygó környezeti károsodását.  Pedig mindannyian tehetünk azonban azért, hogy ez a szám csökkenjen: azon túl, hogy minőségi, környezetbarát termékeket vásárolunk és esetleg kinőt „nemszeretem” darabjainkat továbbadjuk a kidobás helyett, mosási szokásaink újragondolásával akár is tovább megőrizhetjük ruháink jó állapotát. Ebben nyújt segítséget az LG a Care for What You Wear kampány keretében Mengyán Eszterrel, a Holy Duck! blog írójával és a Fenntarthatodivat.hu oldal alapítójával együttműködve.  

Címkék a ruháinkon

A ruhákba bevarrt címkék eredeti célja nem az őrületbe kergetésünk, hanem az, hogy teljeskörű útmutatást nyújtsanak azzal kapcsolatban, hogyan érdemes ápolni ruháinkat.

Ezért Mengyán Eszter azt javasolja, lehetőleg ne vágjuk ki ruháinkból ezeket a cetliket vagy ha mégis, tegyük el őket egy biztos helyre, és írjuk rá, melyik ruhához tartozik.

Ezek tartalmazzák ugyanis a mosásra, fehérítésre, szárításra, vasalásra és vegyi tisztításra vonatkozó javaslatot a ruhagyártó részéről, ugyanis a különböző ruha alapanyagok eltérő ápolást igényelnek, ezért, ha például tartósan 40 fokon mosunk egy, a gyártó által csak 30 fokos mosásra javasolt ruhadarabot, hamar kinyúlt, szöszös eredménnyel találkozhatunk.

A ruhacímkéken alapvetően azt láthatjuk, hogy a gyártó maximum hány fokon javasolja az adott darab mosását – néhány további szabály azonban címke nélkül is segíthet eligazodni a hőfokok útvesztőjében:

 A 60-95°C-os forró víz akkor a leghatékonyabb megoldás, ha alapos fertőtlenítésre van szükség: ilyen hőmérséklet mellett ugyanis elpusztul a baktériumok nagy része. A forró víz azonban egyáltalán nem kíméli a textileket, ezért csak erősen szennyezett, erős, természetes szálakból álló, nem színezett textilekhez javasolt. Moshatók például ilyen hőfokon a lepedők, törölközők vagy konyharuhák.

Ha kímélőbb megoldást szeretnénk, válasszunk olyan mosógépet, ami gőztechnológiát alkalmaz: a gőz magas hőmérsékleten, mégis kíméletesen hatol be a szövetek szálai közé, elpusztítva az allergének akár 99,9 százalékát.

Közepes vagy enyhe szennyeződés, illetve sötét vagy színezett textilek esetén a 30-40°C-os, melegvizes mosás az ideális választás, amely elegendő tisztító erővel bír, mégsem bántja a szöveteket – ideális tehát pamuthoz, lenhez, szintetikus anyagokhoz.

A legkényesebb anyagok, például a gyapjú és a selyem esetében nincs is más választásunk, mint az ennél is alacsonyabb hőfok, hiszen ezeket csak szobahőmérsékletű, langyos vízben moshatjuk.

A tudatos ruhaápolásban, a ruhadarabok minőségének megőrzésében már olyan új technológiák is rendelkezésünkre állnak, mint a mesterséges intelligencia. Így, ha a család éppen új háztartási gép vásárlása előtt áll érdemes ilyen alternatívákban is gondolkodni. Az ún. AI DD™ technológiájú mosógépek például nem csak a ruhatöltet súlyát képesek maguktól felmérni, de fejlett szenzoraikkal a szövetek lágyságát is azonosítják.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

[1] “Textiles and the environment in a circular economy.” European Environment Agency, 2019.

[2] Az Allergy Care (Allergiavédelem) program eltávolítja a textíliára rakódott házipor 99,9%-át, hitelesítve a BAF (British Allergy Foundation) által.

LG a Care for What You Wear kampány

2017 Kidsnews | All rights reserved