Oktatási reformjavaslatot tett közzé az ADOM Diákmozgalom


Kovács Barna (19éves) - 1 hónapja

12 pontos oktatási reformjavaslatot tett közzé az ADOM Diákmozgalom. A javaslatot szeptemberig lehet aláírással támogatni, erre online formában és élőben is van lehetőség.

„A pontok fontossági sorrendbe vannak téve, tehát a legégetőbb kérdésnek a pedagógusok béremelését tekintjük, ezt követi a szabad tankönyvválasztás és az önálló, felelős Oktatási Minisztérium létrehozása.” – fogalmazott a kidsnews.hu kérdésére válaszolva Fehér Alexandra, az ADOM Diákmozgalom kommunikációs alelnöke. A pontok között megtalálható még többek között az, hogy növeljék az iskolapszichológusok számát, állítsák vissza a 18 éves tankötelezettségi korhatárt a közoktatásban, a szakképzésben pedig kössék végzettséghez, vagy, hogy kezdődjön 9 órakor a tanítás a középiskolákban.

Az ADOM Diákmozgalom korábban Független Diákparlament néven működött, ekkor oktatási javaslatokat tettek le a kormány elé, sokszor nem eredménytelenül: honlapjuk szerint közük volt ahhoz, hogy 2017-ben engedélyezték a kronológiát tartalmazó történelematlasz érettségin való használatát, vagy ahhoz, hogy 2019-ben elhalasztották az egyetemi felvételihez egy nyelvvizsga kötelezővé tételét. Az elmúlt időszakban úgy vették észre, hogy a kormány nem veszi figyelembe a javaslataikat, ezért mozgalmi keretek között, Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM Diákmozgalom) néven működnek tovább. Jelenleg 108 aktivistájuk van, akik mind 12 és 23 év közöttiek.

A mostani 12 pontos reformcsomagjuk megalkotásakor – tájékoztatásuk szerint – több nagyvárosba is elutaztak, hogy kikérjék a helyiek véleményét, valamint a szakmai egyeztetés során felvették a kapcsolatot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ), a Történelemtanárok Egyletével, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületével (TANOSZ), és a Civil Közoktatási Platformmal, ami több tucat szakmai szervezetet foglal magába.

Az aláírásgyűjtés a cikk megírásának időpontjában 9113-nál jár, a diákmozgalom 10000 aláíróval lenne elégedett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved